3 tips voor het kerstdiner

Over een maand is het zover: kerst 2024. Veel mensen kijken er al weken naar uit. Gezellig met familie en vrienden aan tafel, cadeau’s, een kerstboom en gezellige muziek. Een fijne tijd met goede gesprekken en ontspanning. Zowel 1e kerstdag als 2e kerstdag worden traditiegetrouw ingevuld met een kerstdiner. Gourmetten, een 3 gangen diner en/of 4 gangen diner of juist een snelle simpele hap. In deze blog zetten we vóór jou alle mogelijkheden even op een rijtje.

Koken tijdens de kerstdagen

Er zijn voor Nederlandse consumenten veel mogelijkheden om de kerst culinair gezien mee te vullen. Grofweg onderscheiden we zelf koken, een maaltijdservice / cateraar of uit eten. Deze drie mogelijkheden zullen we hieronder bespreken en verder toelichten:

1. Dineren tijdens de kerstdagen

Uiteten tijdens de kerst kan erg gezellig zijn. De meeste restaurant zijn omgetoverd tot gezellige feestlocaties. Vaak worden de menu’s ook aangepast en vind je er tijdelijk meer seizoensproducten en kerstrecepten in terug. Het is belangrijk om vroegtijdig te reserveren omdat weer mensen die periode uit eten gaan. Kerstavond 2024 zal ook dit jaar weer een populaire diner-avond worden. Kies jij voor Chinees, Thais, Hollands of de Franse keuken? Of je nu romantisch met z’n 2’en gaat eten of met de hele familie: het zal altijd gezellig zijn!

2. Maaltijdservice of Catering

Een andere optie is het laten bezorgen van eten. Nu is thuisbezorgd misschien niet de meest gezellig en romantische variant. Tegenwoordig zijn er veel maaltijdservice die ook catering doen. Maaltijden aan huis bezorgen kan veel tijd besparen tijdens de feestdagen. Misschien laat je wel een heerlijk bbq-pakket bezorgen, of een gourmetstel met vlees en vis assortiment? Vaak zijn dit erg kindvriendelijke opties. Verder kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Vooral voor grote groepen kan een kerstdiner op deze manier veel stress wegnemen. De maaltijdservice kan namelijk ook borden, bestek, glazen en aankleding leveren.

3. Thuis koken tijdens de kerstdagen

Zelf koken vinden wij eigenlijk het leukste. Weken voorafgaand aan de feestdagen zijn we al druk aan het werk een uitgebreid diner op tafel te kunnen zetten. Recepten worden gezocht, planning en inkoop worden geregeld en verdeeld en uiteindelijk wordt alles gekookt. Veel huishoudens in Nederland willen echter wel een lux kerstdiner koken, maar willen daar niet al te veel tijd aan kwijt zijn. De kerstbox kan dan een uitkomst bieden. Dit is een maaltijdbox / dinerbox met vaak een 3 gangen diner (of gourmet-assortiment). Werkelijk alles wordt meegeleverd: de ingrediënten en recepten. De focus ligt op lekkere gezonde en snel te breiden kerstmaaltijden. Feestelijk en toegankelijk vóór iedereen (ook gezinnen met kinderen). Er zijn veel verschillende kerstboxen die je op maaltijdbox.com makkelijk kan vergelijken. Bekijk direct meer informatie over de volgende aanbieders:

 1. Kerstbox HelloFresh
 2. Kerstbox Albert Heijn
 3. Kerstbox Familiebox
 4. Kerstbox Ekomenu
 5. Kerstbox Marley Spoon
 6. Kerstbox Willem&Drees
 7. Kerstbox de Krat

Extra tips voor een geslaagd kerstdiner

 • Koop een leuk tafelkleed om de sfeer er in te brengen. Versier de tafel met leuke accessoires zoals kerstboomverlichting, takjes, kerstballen en mos met kastanjers en bladeren. Ook leuk: nepsneeuw!
 • Zoek op Spotify naar leuke vrolijke kerstnummers en maak een afspeellijst. Ben je wat ouder? Dan heb je misschien nog wel een leuke kerst-CD of LP liggen. Tijdens het diner kunnen de gasten dan genieten van ontspannen en herkenbare muziek.
 • Maak een tafelschikking en print het menu uit op papier. Zo weet iedereen waar hij/zij moet zitten en wat ze kunnen verwachten qua eten.
 • Regel vóór de kinderen een eigen gedeelte aan tafel waar ze bijvoorbeeld kunnen kleuren (als ze jonger zijn) of kunnen gamen zonder dat iedereen daar last van heeft. Het leukste zou natuurlijk zijn als de tieners meehelpen in de keuken. Zo wordt het voor iedereen een onvergetelijke kerst.
 • Geniet! Vaak is degene die verantwoordelijk is voor het kerstmenu erg druk die dag. 1e kerstdag en 2e kerstdag zijn echter ook bedoeld om lekker te kunnen uitrusten. Zorg vóór voldoende hulp in de keuken en pak zelf af en toe even een momentje rust om te praten met de gasten, vrienden en familie.

Michiel

Mijn naam is Michiel en heb een voorliefde voor alles wat met koken te maken heeft. Koken is een van mijn favoriete bezigheden. Sinds ik een maaltijdbox gebruik heb ik veel nieuwe gerechten en smaken leren kennen. Op maaltijdbox.com blog ik daarover en vergelijk ik maaltijdboxen.

2 reacties op “3 tips voor het kerstdiner
 • 19 november 2019 om 09:54
  Permalink

  Goede samenvatting van de mogelijkheden. Zelf ben ik op zoek naar iets van een kerstbox maar dan voor een grote groep. Wel zelf koken, maar wel alles thuis geleverd. Is daar ook iets voor?

  Beantwoorden
  • 19 november 2019 om 10:25
   Permalink

   Hallo Marijke. Ik weet niet met hoeveel personen je wilt dineren? Stel dat je voor een groep van 12 mensen gaat koken kun je ervoor kiezen om meerdere van dezelfde kerstboxen te bestellen. Je maakt dan gewoon 1 grote portie van de losse boxen. Bijvoorbeeld met de HelloFresh of Familiebox kerstbox voor 6 personen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *