Ontdek jouw Foodprint bij Ekomenu

Misschien heb je het al voorbij zien komen: Ekomenu is helemaal vernieuwd. De website heeft een nieuw jasje gekregen en ziet er fris uit. De website werkt erg gebruiksvriendelijk. Het samenstellen van jouw maaltijdbox en het beheren van jouw persoonlijke menu gaat nu nog eenvoudige. Een belangrijke nieuwe functie waar we graag even uitgebreid stil bij staan zijn de Foodprint Scores. Aan de hand van 4 duidelijke scores ontdek je nu precies de impact van jouw voeding op je eigen gezondheid en op de gezondheid van de planeet. In deze blog vertellen we je precies hoe dit werkt.

Ontdek hoe gezond je eet bij Ekomenu

Met een maaltijdbox eet je gezond en divers. Dat was je misschien wel duidelijk. Maar Ekomenu probeert nog een stapje verder te gaan. Elke week ontvang je nu een digitale kassabon met daarop precies de scores hoe gezond en bewust je die week gegeten hebt. Dit noemen zij jouw Foodprint. De Foodprint bestaat uit 4 factoren: groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik. Per week zie je precies wat jouw scores zijn en welke invloed jouw keuzes hebben op jouw eigen gezondheid en op het klimaat.

Hoeveel groenten eet ik?

Een van de belangrijkste nieuwe functies is de groenteteller. Met deze groenteteller daagt Ekomenu jou uit om wekelijks meer bewuste keuzes te maken en te kiezen voor gerechten met lekker veel groente. Op dit moment eten we als Nederlanders te weinig groente. Ekomenu gaat voor 300 gram per dag! Bij het kiezen van jouw gerechten wordt je dus gestimuleerd om gezonde keuzes te maken. En het eten van veel groenten heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Ze zitten vol met vitamines, , mineralen en vezels die jouw immuunsysteem een boost  geven. Het leuke bij Ekomenu is dat je de groenten zoveel mogelijk van het seizoen eet. Altijd lokaal en biologisch.

Elke week krijg je vitaliteitspunten

De tweede score die op jouw digitale kassabon pronkt is de vitaliteitsscore. Elke maaltijd van Ekomenu heeft een aantal Vitaliteitspunten. Hoe meer groenten, volkoren en onbewerkte ingrediënten hoe hoger de score. De maximale score per maaltijd is 100 punten. Per week zie je precies hoeveel punten je hebt gescoord. Deze score is gebaseerd op wetenschappelijke studies. Hoe meer punten je scoort, des te lager de kans op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker.

digitale kassabon ekomenuHoe zit het met mijn CO-2 uitstoot?

Je zult ongetwijfeld weten dat het klimaat onder hoge druk staat. Als mensheid zullen we minder CO-2 moeten uitstoten. Voeding heeft een enorme impact op het klimaat. Door bewuste keuzes te maken kan je jouw persoonlijke uitstoot dus drastisch verlagen. Ekomenu gaat voor een uitstoot van maximaal 930 gram CO-2 per maaltijd. Dat is fors lager dan het gemiddelde van 1690 gram. Door te kiezen voor biologisch en lokaal kan je jouw foodprint flink verlagen. Per week zie je precies hoeveel gram je hebt “uitgestoten”.

Hoeveel schaars water verbruik ik?

Een laatste pijler is het schaarse water dat je verbruikt. Vers water is schaars en veel van ons verse water gebruiken we voor de productie van voeding. Volgens Ekomenu is het belangrijk om 50% minder water te consumeren. Dit komt neer op slechts 91 liter per dag. Door bewuste keuzes te maken rondom voeding kan je jouw waterverbruik flink verminderen. Met name door te kiezen voor vegetarisch/veganistisch en door te kiezen voor lokaal kan je dit flink verminderen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Wil je meer weten over vegan-eten? Bekijk dan ook onze review van Plant B!

Michiel

Mijn naam is Michiel en heb een voorliefde voor alles wat met koken te maken heeft. Koken is een van mijn favoriete bezigheden. Sinds ik een maaltijdbox gebruik heb ik veel nieuwe gerechten en smaken leren kennen. Op maaltijdbox.com blog ik daarover en vergelijk ik maaltijdboxen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *