Top 12 HelloFresh maaltijden met knoflook

Wanneer jij een maaltijdbox gebruikt ben je er vast al wel achter gekomen: in veel recepten komen we knoflook tegen. Dit ingrediënten is erg populair en smaakbepalend voor de maaltijd. In deze blog vind je alle informatie over Knoflook, tips voor koken en bewaren en natuurlijk onze favoriete HelloFresh gerechten met knoflook. Heb jij zelf suggesties voor lekker recepten zoals een knoflooksoep of saus? Deel deze dan met onze redactie.

Wat is knoflook?

Knoflook is een van oorsprong Aziatische plant die via het Midden-Oosten in Oost- en Zuid-Europa is terecht gekomen en die al meer dan 5000 jaar wordt verbouwd en gegeten vanwege de erkende geneeskrachtige eigenschappen en het heerlijke aroma. Deze plant is familie van ui, prei en bieslook, met een bloeiwijze als de ‘Nederlandse’ tulp. Het belangrijkste deel van de plant, de bol, met de geneeskrachtige en aromatische elementen, groeit en ontwikkelt zich in de laatste maanden voor de oogst, onder de grond.

Wat zit er in knoflook?
Knoflook bestaat uit 63% water, 28% koolhydraten, 6% protéine, 3% vezels, 0,1% vetten, en bevat de volgende mineralen en spoorelementen: bromium, calcium, chloor, germanium, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, nikkel, selenium, sodium, zink en zwafel, en provitamine A en vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, PP. Knoflook bevat belangrijke hoeveelheden vitamines, enzymen, mineralen en hormonale stoffen, die al eeuwen erkend zijn als ‘goed voor de gezondheid’.

Top 12 HelloFresh gerechten met knoflook

Hieronder vind je onze lijst met 12 lekkere HelloFresh gerechten waarin knoflook is verwerkt:

  1. Grote garnalen in knoflookmarinade.
  2. Bowl met miso-glazed zalm.
  3. Indiase curry met venkel en mais.
  4. Gepaneerde sesamkip met pittige broccoli.
  5. Kip piccata met ovengebakken krieltjes.
  6. Sterrenstelsel van orzo.
  7. Farfalle met bospaddenstoelenpesto.
  8. Roerbak met bulgogisaus en varkenshaaspuntjes.
  9. Drie-tomatensoep met zelfgemaakte kaascroutons.
  10. Turks broodje met vegetarische döner kebab.
  11. Gebakken gnocchi met gemarineerde kipfilethaasjes.
  12. Pulled chicken tortilla’s met paprikasalsa.

Het gebruik van knoflook in de keuken en aan tafel

De gezonde elementen en goede eigenschappen van knoflook (vitamines, enzymen, mineralen, etc) en het aroma komen het beste tot hun recht in gesneden vorm, met behoud van de sappen. Traditioneel wordt een knoflookteentje tussen duim en twee vingers met een scherp mes in kleine blokjes gesneden. Dit vergt wel wat behendigheid. Het fijnhakken op een plankje kan ook lastig en omslachtig zijn. Veel mensen gebruiken een knoflookpers. Helaas wordt daarbij knoflook fijngedrukt in de gaatjes van de pers, zodat het sap wegvloeit en ook niet alles gebruikt kan worden. Om nog maar niet te spreken van de problemen met het schoonmaken van de pers. Tip: bekijk ook eens de heerlijke gezonde gerechten van Green Chef.

Hoe moet ik knoflook bewaren?
Knoflook wordt bij voorkeur bewaard bij een temperatuur van ca. 12 -15 °C in een droge en ‘geventileerde’ ruimte, zoals een kelder, garage of berging waar altijd een raampje open staat. In de koelkast (vochtig en geen lucht) zal hij snel schimmels ontwikkelen. Roze knoflook is extra lang houdbaar. U kunt die ook in de keuken hangen, maar dan zal hij iets sneller uitdrogen. U kunt dan het beste elke week even inspecteren en eventueel uitgedroogde teentjes eruit halen. In het voorjaar zal de knoflook kiemen ontwikkelen, die willen uitlopen. Die kunt u het beste wegsnijden voor gebruik.

Waar komt die knoflookgeur vandaan?
“Iedereen herkent de geur van knoflook, behalve hij of zij die het eet”. Het is lekker en gezond, maar het heeft ook voor sommigen een ietwat doordringende en onprettige geur. De meeste mensen vinden dat niet zo erg, en je merkt er niet zoveel van als allen in het gezelschap knoflook hebben gebruikt. Toch zoeken mensen naar manieren om de ‘persoonlijke’ knoflookgeur te neutraliseren of elimineren, vooral als ze in kleinere ruimtes werken of in de bioscoop. Deze geur komt niet zo zeer uit de mond, maar uit de maag, waar bij de vertering redelijk geconcentreerde zwavelgassen vrijkomen. De zwavel moleculen worden niet op natuurlijke wijze afgebroken in ons lichaam, en komen in het bloed terecht. Daardoor komt de knoflookgeur vrij via de longen en de poriën van onze huid.

Waar gebruik ik knoflooksaus voor?
Mensen die zelf knoflooksaus maken, eten die niet alleen als er shoarma op tafel komt. Het is ook heerlijk bij gekookte aardappelen, een gehaktbal en verse groente. Zelf saus maken loont in de zomertijd, want het smaak voortreffelijk bij een kom verse sla, met radijs, bosui, komkommer en tomaten. Knoflooksaus maken past ook bij zelf Turkse pizza’s maken. De bodem kan men in de winkel kopen, het gehaktmengsel er zelf op smeren, de groente zelf snijden en dan de pizza’s heel even in de oven of magnetron en vers opdienen, met verse groente en verse saus. Heel erg lekker.

Denise

Ik ben Denise en heb al enkele jaren verschillende maaltijdboxen getest. Regelmatig laat ik een box aan huis bezorgen en deel mijn ervaringen & reviews op maaltijdbox.com. Vooral de kerstboxen en dinerboxen hebben mijn interesse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *