Support Your Locals boxen

Sinds de uitbraak van de corona-crisis is er in Nederland al veel gebeurd. Eerder schreven we al een blog over de effecten van corona op de maaltijdboxen in Nederland. In dit artikel gaan we verder in op een aantal lokale maaltijdbox initiatieven die zijn ontstaan na aanleiding van de landelijke #supportyourlocals. Veel regionale horecazaken, groothandels en leveranciers zijn getroffen door de crisis die zich op dit moment in ons land voltrekt. Nederland zou Nederland niet zijn als er geen ondernemerschap wordt getoond. Veel restaurants zijn gestart met maaltijdbezorging aan huis en klanten kunnen gerechten afhalen. Om de sector als geheel een beetje te helpen ontstaan er over plaatselijke maaltijdbox initiatieven onder de noemen ‘Support Your Locals’ (vrij vertaald: ondersteun de lokale ondernemer).

Wat is Support Your Locals?

Op dit moment ontstaan er overal in ons land lokale initiatieven waarbij vraag en aanbod samenkomen. Veel consumenten zijn bereidt om lokale ondernemingen te ondersteunen door producten van hen aan te schaffen. Door het aanbod te bundelen in een lokale box met o.a. maaltijden, fruit, groente, vlees, vis, snacks en dranken wordt de consument een totaalpakket geboden. Voor een bedrag van rond de €45 (exclusief bezorgkosten) kan vaak al een goed gevuld Support Your Locals pakket worden besteld. Soms worden er ook speciale afhaalpunten ingericht. Het concept is dus wel iets anders dan bijvoorbeeld HelloFresh of Marley Spoon. Je ontvangt geen box met ingredienten en recepten, maar losse producten van lokale ondernemingen, plaatselijke boeren & producten.

Welke lokale boxen zijn er?

Om je een beeld te geven van wat je kunt verwachten bij dit soort boxen hebben we er een aantal voor je verzameld en op een rijtje gezet. We proberen deze lijst regelmatig te updaten (recente update: juni 2024) om zo een actueel aanbod te tonen. Heb jij zelf een initiatief ontwikkeld of ken jij een regionaal concept dat hier zeker tussen hoort? Stuur dan onze klantenservice even een berichtje.

 • Home Made Chefs maaltijdbox: Misschien ken jij het kookplatform van Home Made Chefs wel. Samen met boerschappen zijn ze nu tijdelijk een volwaardige maaltijdbox gestart. Het uitgangspunt is dat de voedseloverschotten die op dit moment bij boeren ontstaan te distribueren d.m.v. boxen. Het is natuurlijk enorm zonde als er producten moeten worden weggegooid. Deze derving wordt opgevangen doordat er via boerschappen een speciale editie maaltijdbox wordt aangeboden. Hierin zitten genoeg voedzame en gezonde ingredienten voor diverse gerechten. Er zijn 4 verschillende boxen te kiezen die landelijk worden bezorgd aan huis.
 • De stadsbakker uit Zwolle: via de website lokalesupermarkt.nl kunnen mensen uit de regio Zwolle producten kopen via de webshop. De producten zoals brood, verse zuivel (melk, kaas, yoghurt etc), vlees, vis en kleine maaltijden worden bij je thuisbezorgd of kunnen worden afgehaald. Door eerlijke prijzen te rekenen verdienen de lokale ondernemers hieraan een kleine boterham. Steun jij ook de boeren en ondernemers in Zwolle? Dan kun je ook kiezen voor de box van de Buurman.
 • Machtig lekker: via machtiglekker.nl kunnen consumenten uit o.a. Kampen, Hattem, Wezep, Heerde en Wapenveld producten bestellen van de lokale banketbakker, een wijnhuis, groentewinkel, fruithandel, koffie-speciaalzaak en slachterij en kaasspecialist. De bestellen kan online worden geplaatste en worden een huis geleverd door enthousiaste medewerkers.
 • De Streekboer uit Drachten: Via de streekboer kun je een tijdelijke voedselbox bestellen. Voor een prijs vanaf €47,25 kun jij al een lokale voedseldoos bestellen (biologisch). Hieraan werken vooral boeren uit Noord-Nederland (Groningen & Friesland). Daarnaast kunnen ook nog losse producten / boodschappen worden toegevoegd aan de bestelling. Je kunt praktisch je hele voorraadkast wel aanvullen. Ze hebben een kortingscode van 20% op dit moment. De tientallen streekboeren ondersteun jij met een bestelling. Er wordt gewerkt met diverse afhaalpunten in de regio.
 • Support Locals Amsterdam: Dit is een van de grootste en populairste locals box van Nederland. Voor een bedrag van €45 bestel je het boodschappenpakket. Er wordt gewerkt met ingrediënten en producten van onder andere Bakkerij Mama, MOMA, Instock, De Lindenhoff, Brandt & Levie, E-Bakkie, TringTring en RoutiGo.
 • Support Locals Utrecht: In Utrecht hebben lokale ondernemers zich ook verenigd in een locals box. De leveranciers in deze regio zijn Roze Bunker, de Koekfabriek Buitengewone Varkens, Eleven Brewery, de Dyck, Nordkapp, Twisted, Vroeg en Broei. Er is een standaard box en een vegetarische box te bestellen. Beide pakketten kosten €45. Voor bezorging wordt €5 extra gerekend.
 • Support Locals Deventer: In de regio Deventer hebben ze een uitgebreid aanbod beschikbaar gesteld in de box. De volgende plaatselijke leveranciers dragen hun steentje bij: brans oesterzwamkwekerij, by bean, davo, de gouden pompoen, de melkbrouwerij, gerwin brand bakery, groente van zus, iessel cider, ikigai coffee, keizersrande, kommotiv, mevrouw noot, no peanuts, roemar, smurfit kappa zedek deventer, sync-ok en zoete geit. De kostprijs is hier ook iets meer dan €45.
 • Support Locals Zeeuws Vlaanderen: Ook in Zeeland hebben de boeren niet stilgezeten. Het #supportyourlocalsNL is ook in het zuiden van Nederland populair. Met een speciale borreltas en regionale foodbox hebben ze een leuk assortiment samengesteld. De prijs varieert tussen de €35 en €45. Voor de bezorging rekenen ze €2,50 extra. De artikelen komen o.a. van Kaasboerderij de Vos, Confiserie De Grens, Appelaere, Werken in de kas en Chocolaterie Maurits.
 • Support Locals Haarlen: In Haarlem is ook hard gewerkt en zijn ze gekomen met een boodschappenpakket van KaasKampanje, MabroukHaarlem, Mogador cafe, boulangerie Oscar, VizHaarlem en De Slagersdochter. Deze regionale box kost €49,50. Daarbij is de bezorging inbegrepen. Verder bezorgen ook veel ondernemers in Haarlem broodjes, snacks en maaltijden aan huis. Vooral ook geschikt voor ouderen en senioren die thuis zitten of drukke gezinnen.
 • Support Locals Twente: Woon jij in de regio Twente? Dan is er de Twentse boodschappenbox. Voor slechts €32,50 haal jij een goed vulde foodbox in huis van de volgende leveranciers: Leusink, Oold Bleank, Pacal Voerman, Sandersvers, Landgoed Kaamps, Moolen Foodgroup, Zuivelhoeve Stadsveld, Heks’nkaas, Oonk, Bolletje en Twenteland Eieren. Ze zijn nog op zoek naar extra regionale leveranciers die mee willen doen met die concept.
 • Support Locals Amersfoort: Het Amersfoortse centrum is natuurlijk stiller dan ooit. Via visitamersfoort.com kun jij een lijst vinden met winkeliers die hun aanbod online aanbieden en/of thuisbezorgen. Met name ook nonfood ondernemers doen hier aan mee. Denk aan een speelgoedwinkel, edelsmederij en kledingzaken. Wellicht dat er binnenkort ook een versbox wordt ontwikkeld.
 • Support Locals Leiden: In Leiden hebben ze niet stilgestaan en is er een box voor €55 te bestellen met producten van Pronck, boerderij de Eenzaamheid, Lakenvelderboerderij Boterhuispolder, boerderij Kwakernaak, Ptthee, Olmenhorst en Sweylanthoeve. Allemaal lekkernijen waarmee jij deze lente extra kunt genieten van het mooie weer.
 • Support Locals Nijmegen: Via de website intonijmegen.com kun jij een overzicht vinden van allemaal lokale en regionale ondernemers die tijdens deze coronacrisis extra diensten leveren. Denk aan kledingwinkels, dierenspeciaalzaken, schoenenwinkels, snackbars, cafe’s en nog veel meer. Wekelijks wordt de lijst geupdate en staan er nieuwe bedrijven uit Nijmegen vermeld.
 • Support Locals Den Haag: Via de website supportlocalsdenhaag.nl kun jij heel eenvoudig bekijken welke lokale horecazaken er allemaal bezorgen. Zo zijn er restaurants die hun luxe gerechten aan huis leveren, maar ook groentewinkels en fruitboeren. Daarnaast ook dranken zoals slijterijen, boeren (melk & yoghurt) en plaatselijke bierbrouwers.
 • Support Locals Rotterdam: Ook in de regio 010 (Rotterdam) kun jij een heel mooi lokaal boodschappenpakket bestellen. Verse boodschappen worden voor €6,50 extra bij je thuisbezorgd. De speciale (paas) box kost nu €45 en is samengesteld door de volgende leveranciers: Giraffe Coffee, Jordy’s Bakery, Booij Kaasmakers, Kaapse Brouwers, Krekerij, Floating Farm, Jack Bean, Landzicht, RotterZwam & Wild Vleesch.
 • Support Locals Arnhem: Ook in Arnhem hebben ze geen speciale box maar een website met daarop veel ondernemingen. Via chefsfavs.nl kun je door middel van een zoekfunctie eenvoudig alle bedrijven uit de buurt zoeken. Viswinkels, slagerijen, bakkers, kaaswinkels en delicatessenzaken. Ook lokale horeca uitbaters staan vermeld.
 • Support Your Locals Westland: Een box voor €25 met daarin 5 producten; dat kun je verwachten in Westland. De volgende leveranciers werken op dit moment aan deze box: Vitaal Express, Bakkerij Paul Schalke, keurslager Poleij en So Sweet Chocolade. Elke week wordt deze ambachtelijke box vernieuwd met andere producten.
 • Support Your Locals Huizen: Er zijn diverse foodboxen samengesteld met lokale Huizer ondernemers. Onder andere met vlees, vis, vitaminen, kaas en losse producten. Prijzen variëren tussen de €12,50 en €45. Er doen leveranciers mee zoals de scharelslager, kookotte, kees kromhout, olsthoorn, friet van beus, visbezorgd, de tuinbouw de steenen camer en barakah.
 • Support Your Locals Eindhoven: Een heerlijke paasbox of boodschappenbox uit Eindhoven bestellen? Dat wordt mogelijk gemaakt door de 3 Gebroeders, Qarc, De Ruurhoeve, Houben Worstenbrood, Godfried de Vocht, Heeren Groenten en Fruit, Heyde Hoeve. De prijs is €50 inclusief gratis verzending.
 • Support Your Locals Heemstede: Van kaas tot worst en italiaanse specialiteiten. Een heerlijk en compleet ambachtelijk pakket van Slagerij Vreeburg, Keurslager Peter van der Geest, Boulangerie Oscar, Trattoria De Pasta Box, Alexanderhoeve kaas, Grapedistrict, Brantjes Wijn, Menno Vreeburg Catering en De Kroon Horecavers. De box kost €50.
 • Support Your Locals Meijerijstad: De lokale leveranciers Bakkerij van Leur, van Asseldonk, Plank Noordkade, Slagerij Pennings, van Noord, Taarten van Tante Jans, Rudolf Vermeulen en kaasmaker Siebeskaas hebben samen een heerlijke verrassende box ontwikkeld. Er is een foodbox van €25 en €40 te bestellen.
 • Support Locals Cuijk: Lokale ondernemers Aalshof Pasta, Bakkerij Verkerk, Landgoed de Barendonk, IJs en Spijs, Eigezwijns, De Korenbloem, Lange Natuurzuiver vlees, Brouwerij de Blauwe Knoop, Ermers Rhubarb, Bens BoerderEi, Lampersei Hei en Jan Bens aardappelen & uien hebben gezamenlijke een box ontwikkeld die te bestellen is voor €44,95.
 • Support Locals Krimpenerwaard: De K’wrd Box uit Krimpenerwaard bestaat uit een aantal plaatselijke specialiteiten van de volgende leveranciers: Stadsbrouwerij Argentum, Het Wildhuys, Imkerij De Nesse, Kaasboerderij Hoogerwaard, Mooi Mekkerland, LUUX by de Berekuil, Van Perkouwse Grond, De Lekbongerd, Bakkerij Kok en Stolweitjes. Er is slechts een beperkte oplage beschikbaar. Kosten: €49,95 per box.
 • Support Locals IJsseldelta: Ook in de IJsseldelta is een regiobox te bestellen via de lokale koffiespeciaalzaak de eenhoorn of ERF-1. De prijs van dit pakket is is €45. Er wordt bezorgd in Kampen, IJsselmuiden, Kampereiland, Mastenbroek, s’Heerenbroek, Stadshagen, Westenholte, Hattem, Hasselt en Genemuiden. Voor de paasdagen is er ook een Paasbrunch voor twee (kosten: €19).
 • Support Locals Breda: Op dit moment is er een box in ontwikkeling. Je kunt nu alvast terecht bij Koffie bij Teun, Wijnbar Pinot, Kamu, Big Belly Brewing, Al Dente en Steunhorecabreda.nl. Er zijn veel restaurants en snackbars in Breda die bezorgen en een afhaalservice hebben. Zo bestel je lekkere restaurantmaaltijden voor thuis.
 • Support Your Locals Brabant: Ook in het zuiden van Nederland zijn er ondernemers die gezamenlijk een verrassende ambachetelijke boodschappebox hebben samengesteld. Voor €40 bestel je de Brabants Beste Boeren Brunch Box, voor €95 een luxe Brabants Beste Boeren Boodschappen Box en voor €35 de Brabantse Beste Boeren Bourgondische Vlees box (bevroren). Er wordt gewerkt met verse producten van Kei Lekkerrr, Philips Fruittuin, Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle, Oesterzwammenkwekerij van Lieshout, Buffelgaard Verschure, Kaasboerderij De Ruurhoeve, De Koekoek, Winery&Herbs, Van Hoof Asperges, Biologische boerderij de Hooiberg, Ontwikkelboerderij de Laarhoeve, Mijn Kaaskoe en Bijenboerderij.
 • Support Your Locals Groningen: In Groningen kun je vanaf begin april ook terecht voor de Grokaalbox. Dit verspakket is te bestellen via dropper. De verkoopprijs is nog onbekend. De volgende horecazaken en leveranciers werken aan dit initiatief mee: Kaldi, De kaaskop, Luuks brood, Wadapartja, De soep winkel, Ciderwinkel, Black & Bloom, Doggerland craft cider, Baxbier brewery, Abrahams mosterdmakerij en Toentje.

Zijn er ook regionale initiatieven in België?

Ook België wordt hard getroffen door het coronavirus. Sinds de lockdown daar zijn ook veel horecagelegenheden, restaurants en cafe’s in een onzekere situatie beland. Toch staan ze ook bij onze zuiderburen niet stil. De normale concepten als 15 gram, foodbag en Ekomenu draaien gewoon door. Daarbij zijn wel aantal tijdelijke Support Your Locals boxen geïnitieerd. Waaronder eFarmz en Little Green Box.

 • eFarmz: De boxen van eFarmz bestaan al een tijdje maar worden nu extra aangevuld met kwaliteitsproducten van getroffen boeren en producten. Het aanbod is enorm uitgebreid. Van reguliere maaltijden tot gezonde snacks als fruit en groenten. Daarnaast bezorgen ze dagverse producten als verse vis en ambachtelijk vlees. Bestellen gaat snel en eenvoudig via de webshop.
 • Little Green Box: een maaltijdbox concept waarbij uitsluitend wordt gewerkt met ingredienten van lokale Belgische leveranciers. De producten komen rechtstreeks van het land. Ze hebben een normaal menu met vis en vlees en daarnaast ook een vegatarische opties. Little Green Box is niet goedkoop maar qua kwaliteit wel een van de betere maaltijdboxen. Er wordt voornamelijk bezorgd in Franstalig België.

Veel gestelde vragen juni 2024

Hieronder vind je een FAQ over het onderwerp #supportyourlocals. Heb jij zelf nog vragen na het lezen van dit artikel of onderstaande vragen? Neem dan contact met ons op en stel je vraag. Zo kunnen we deze pagina verder uitbreiden en aanvullen met relevante informatie over verschillende initiatieven.

Kan ik boeren ook op een andere manier steunen?
Natuurlijk zijn er meer manieren om de boeren te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de boerderijwinkels. Ook al zullen de fysieke locaties gesloten zijn in verband met corona, kun je soms wel online of telefonisch bestellen bij de boerderijwinkels. De boer zet dan je bestelling klaar of bezorgd aan huis. Het gaat daarbij vaak om groenten en fruit.

Welke lokale ondernemers worden nog meer geraakt?
Naast de foodsector is natuurlijk ook de plaatselijk nonfoodsector flink geraakt doordat ze hun zaak of winkel moeten sluiten. Denk aan kappers, maar ook retail / fashion. Misschien kun je online wel een broek of t-shirt bestellen bij een kledingwinkel of een nieuw paar nette schoenen bij de schoenenwinkel op de hoek. Zo kun je er samen voor zorgen dat we de economie draaiende houden.

Kan ik mijn bedrijf aanmelden bij Support Your Locals?
Ja dat is zeker mogelijk. Er zijn twee opties; aansluiten bij een bestaand initiatief of zelf een box ontwikkelen. Indien er in jouw woonplaats al een support locals box beschikbaar is kun jij je aanmelden. Wellicht is het nog mogelijk om je bij deze bedrijven aan te sluiten. Indien dat niet het geval is kun je zelf ook proberen een regionale box op te starten. Zoek enkele andere leveranciers uit de buurt en start de productie!

Michiel

Mijn naam is Michiel en heb een voorliefde voor alles wat met koken te maken heeft. Koken is een van mijn favoriete bezigheden. Sinds ik een maaltijdbox gebruik heb ik veel nieuwe gerechten en smaken leren kennen. Op maaltijdbox.com blog ik daarover en vergelijk ik maaltijdboxen.