Maaltijdbox biedt uitkomst tijdens coronavirus

Niemand kan er natuurlijk meer omheen; Nederland is in de ban van het coronavirus (covid-19). De afgelopen dagen zijn mensen massaal naar de supermarkt gegaan om een voorraad vers eten, levensmiddelen en houdbare producten te halen. Dit had een groot ‘hamster-effect’ tot gevolg. In dit artikel gaan we verder in op de gevolgen van het coronavirus voor klanten van maaltijdboxen en welke alternatieven er zijn voor mensen die thuis geen eten meer hebben. Direct lokale ondernemers steunen? Lees dan alles over support your locals.

Maaltijdbox voor coronavirus mei 2021

Veel klanten van HelloFresh zagen tijdens hun levering de groene sticker die op de box geplakt dat ‘met extra zorg ingepakt’. Ook Ekomenu communiceerde dat de bezorgers extra hygiënemaatregelen hadden getroffen. Mensen die al langere tijd een maaltijdbox abonnement hebben weten hoe gemakkelijk het is, en hoeveel tijd een box je kan besparen. Ten tijde van de corona-crisis bestellen veel mensen extra maaltijden per week. De standaard box van 3 maaltijden wordt bijvoorbeeld vervangen voor 4 of 5 gerechten per week.

Wie leveren er nog maaltijdboxen?

Op dit moment hebben wij nog geen signalen gekregen van leveranciers dat leveringen vertraagd of geannuleerd worden. Dit kan de komende dagen natuurlijk nog wel gebeuren. Zowel HelloFresh, Marley Spoon, De krat, Ekomenu en Familiebox leveren hun boodschappen nog gratis aan huis. De Allerhande box is echter wel slecht leverbaar doordat de bezorgmomenten bij Albert Heijn vol zitten. Kies dus daarom voor een alternatief bij bijv. Jumbo, Coop of Plus.

Alternatieven voor de maaltijdbox tijdens deze corona-uitbraak

Mocht het zover komen dat de aanbieders niet meer gaan leveren zul je moeten kijken naar een alternatief. Hiervoor hebben onze experts een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Heb je zelf nog tips dan horen we dit graag via de klantenservice:

  1. Bezorg-restaurants: Ten eerste zijn er natuurlijk nog de bezorgrestaurant. De reguliere horeca heeft hun deuren moeten sluiten tot maandag 6 april 2020. De afhaalrestaurants en bezorgservices zijn echter nog wel operationeel. Dit zijn niet altijd de meest gezonde maaltijden, maar dan heb je in ieder geval wel een warme maaltijd aan huis.
  2. Online supermarkten: Ten tweede zijn er de online supermarkten zoals Picnic en Jumbo. Hier kun je terecht voor al je boodschappen. Je vult online je winkelwagentje, rekent af en kiest een bezorgmoment. Het kan echt voorkomen dat er weinig momenten vrij zijn en dat je pas over enkele dagen een levering kunt verwachten. De websupers hebben vaak online een database met recepten waarmee je direct je digitale mandje kan vullen.
  3. Fysieke supermarkten: Als laatste kun je proberen te winkelen in een fysieke supermarkt. Het is daar echter ook enorm druk en de kans op een besmetting is daar natuurlijk groten dan bij een online bestelling. Daarnaast moet je zelf vooral bepalen wat je nodig hebt voor een maaltijd en moet je dus recepten gaan zoeken of een kookboek gebruiken.
  4. Samen koken: Als vierde en laatste optie noemen we nog even het sociale koken. Tijdens deze corona-periode is het belangrijk dat we omzien naar elkaar en met name mensen die vallen in de risicogroepen zoals ouderen. Stel voor om voor je buren boodschappen te doen of voor hen te koken. Pas op de kinderen van mensen die in de zorg werken en kook een lekker gerecht voor ze. Wellicht kunnen anderen ook af en toe voor jou koken voor de afwisselingen.

Corona FAQ

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen en updates over het corona-virus.

Hoe is de situatie bij HelloFresh?
Op dit moment is er bij HelloFresh geen verandering in het aanbod. Alle boxen en recepten kunnen op dezelfde manier besteld worden. Wellicht zal het aantal bezorgmomenten worden ingeperkt. Op het distributiecentrum worden extra maatregelen genomen en daarnaast hoef je niet meer te tekenen voor ontvangst van de box.

Wat doet Ekomenu tijdens deze coronacrisis?
Ekomenu heeft alle klanten recent een mail gestuurd met daarin de stappen die ze ondernemen om de gezondheid van jou als klant, en de medewerkers, te kunnen waarborgen. Zo krijgen bezorgers extra hygiënische producten mee tijden de ritten (handpompjes met desinfecterende zeep). Verder kan je de bestelling ook afhalen in de Ekoplaza winkels (zoals altijd). Wellicht dat deze winkels in de nabije toekomst ook gesloten worden, vergelijkbaar met beleid in andere Europese landen.

Wat is het voordeel van een korte keten?
Veel maaltijdbox werken met een zeer korte keten. Dit houdt in dat producten direct vers van de boer naar het distributiecentrum gaan. Vervolgens worden ze gesorteerd, ingepakt en bezorgd. Dit betekend dat er maar weinig handjes aan jouw stuk groente of fruit hebben gezet. Dit maakt het concept maaltijdbox extra gezond ten tijde van een virusuitbraak als deze.

Waarom kiezen voor een maaltijdbox tijdens deze coronasituatie?
Op onze website kun je alles lezen over de voordelen van een maaltijdbox. Zeker in een onzekere periode als deze wil je als gezin tijd overhouden voor andere dingen. Het koken wordt bijzaak. Hoe fijn is het dan als er elke week een box voor je klaarstaat met daarin alle ingrediënten voor 5 heerlijke gerechten. Je hoeft niet meer naar de supermarkt en kunt veilig binnenblijven. Bovendien zijn de recepten erg voedzaam en gezond, waardoor je werkt aan je weerstand.

Hoe zit het met de voedselveiligheid?
In principe kan voedsel het COVID-19 virus niet verspreiden. Wel kan het tijdelijk op artikelen terechtkomen waardoor je ermee in aanraking komt. De periode hiervoor is niet helemaal duidelijk. Zaak is om producten in de supermarkt alleen aan te raken als je ze ook echt wilt kopen en niet te hoesten / niezen in de buurt van andere mensen. Het RIVM en andere overheidsinstanties geven daarnaast nog meer tips over hoe je verspreiding en besmetting kunt voorkomen. Qua voedselveiligheid is er dus niet heel veel aan de hand op dit moment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *