Kooktips voor vlees in een maaltijdbox

In dit artikel spreken we het onderwerp “vlees in de box”. Veel Nederlanders zijn gek op eten en daar hoort dan een stukje vlees bij. In dit artikel geven we tips, adviezen, recepten en bereidingsinformatie over de verschillende stukken. Liever vegetarisch eten? Of meedoen aan de week zonder vlees? Ook dat is mogelijk met een maaltijdbox. Bekijk bijvoorbeeld de opties bij HelloFresh of Ekomenu.

Introductie
Met uitzondering van de nek en de borst, die veeleer geschikt zijn om tot een stoofpotje te verwerken, zijn de stukken vlees van het lam van nature mals, gemakkelijk en snel te bereiden. Om een zo sappig mogelijk resultaat te verkrijgen, gaat u beter niet meteen met het vlees aan de slag, nadat het uit de koelkast komt. Laat het op kamertemperatuur rusten, zodat het bij de garing geen te grote temperatuurschok ondergaat. Nog altijd met het oog op de malsheid en de smaak, doet u er goed aan om het vlees na het garen enige rust te gunnen. Het zal zich ontspannen en gelijkmatig doortrokken geraken van zijn sappen. Kleine gegrilde stukken moeten na de bereiding onder aluminiumfolie even lang rusten als de garingstijd bedroeg. Grotere stukken, zoals een bout of een schouder, hebben een vijftiental minuten nodig. Draai ze tussendoor nog eens om zodat het vlees een mooie, gelijkmatige kleur verkrijgt. Lamsvlees wordt rosé gegeten, ongeacht of u het grilt, in de pan bakt of roostert. Hooguit kan het à point worden opgediend. Is het te sterk doorbakken, dan verliest het vlees zijn fijnheid en wordt het droog.

Mogelijke stukkenGewicht per persoon (gemiddeld)Garingstijd
Gegrilde koteletjes1e of 2e ribben
Ribben filet
150 g5 tot 6 min
SpiesjesSchouder, bout120 tot 150 g5 tot 6 min
PlakjesSchouder, bout120 g2 min
SteakBout120 g3 tot 4 min
GebraadCarré ontbeend, bout150 g
10 min. per 500 gram
BoutBout, geheel of ingekort120 tot 150 g
10 tot 15 min. 500 gram

Bereiding van vlees

 1. In de pan: Het vlees inoliën, alvorens het op een groot vuur aan te braden of gewoonweg bakken in een met grof zout bestrooide pan.
 2. Op de gril: Het vlees met een kwastje inoliën alvorens het te bakken. U kunt het ook laten marineren in een olie die u lekker geparfumeerd hebt met aromatische kruiden (basilicum, tijm, salie, rozemarijn, dragon, munt).
 3. In de oven: Het vlees inoliën met een kwastje. Halverwege de garing wrijft u het gebraad in met look en bedruipt u het met azijn. Het verdient de voorkeur om de look niet in het vlees te prikken maar om ongepelde teentjes look naast het vlees te laten meebakken.
 4. In de wok: Dit is de ideale bereidingswijze voor plakjes vlees. Vooraf lichtjes inoliën en instrijken met kruiden.

Tips en Adviezen

 • Voor een geslaagde bereiding is het belangrijk om het vlees vroeg genoeg uit de ijskast te halen en rustig op kamertemperatuur te laten komen. Reken voor een klein stuk op een kwartier tot een half uur en voor de grotere op een uur.
 • Om het vlees te zouten wacht u tot het moment van het serveren.
 • Om een koteletje perfect te grillen begint u met een hevig vuur, waarna u op een zachter vuurtje verdergaat: als u het vlees eerst schroeit blijft het binnenin sappig.
 • Om een stuk lamsvlees op de grill of een braadstuk om te draaien, gebruikt u beter een spatel dan een vork. Door in het vlees te prikken gaat het namelijk zijn sap verliezen.

Recepten met vlees

Vlees valt perfect te combineren met Basilicum, tijm, rozemarijn, salie, dragon, of munt geven aan het vlees een heerlijk geparfumeerde smaak. Ook inwrijven met look is een goed idee om een delicaat stukje vlees extra tot zijn recht te laten komen, zonder de smaak ervan te verdringen. Ook wat de garnituur betreft is eenvoud troef: aardappelen in de oven en wat eenvoudige groenten volstaan. In heel wat culturen wordt lamsvlees bovendien gecombineerd met zoete ingrediënten zoals honing en gedroogde pruimen of abrikozen. Lekkere recepten zijn:

 • Abrikozen, gedroogde pruimen, paneermeel, eigeel, ui, peterselie, rozemarijn, tijm, citroenschil, cayennepeper, zout en peper.
 • Spinazie, gehakt, ui, boter, peterselie, tijm, rozemarijn, nootmuskaat, zout en peper.
 • Gerookte lamsborst, peterselie, bieslook, fijne tuinkruiden, specerijen, champignons, boter, zout en peper.
 • Gehakt, look, ei, peterselie, broodkruim, bouillon, ui, kruiden, zout en peper.
 • Gekookte rijst met lamsgehakt, pistaches, amandelen, pijnboompitten, zout en peper.

Eventuele marinades

Zoals je hebt kunnen lezen kun je vlees eigenlijk niet goede bereiden zonder marinade. Hieronder geven we je 3 tips voor een smaakvolle marinade.

 1. Marinade met gember: Meng 6 geplette teentjes look, een stuk verse, geraspte gember, 1 koffielepel gemalen zwarte peper, 1 koffielepel zout en 4 eetlepels olijfolie. Strijk het vlees in met dit mengsel en laat het afgedekt 1 uur marineren in de koelkast.
 2. Marinade met citroen: Meng 8 eetlepels olijfolie, het sap van een citroen, 3 kleine, in kwartjes gesneden, verse uien, 1 teentje fijngehakte look, enkele takjes fijngehakte peterselie en tijm. Dompel het vlees onder in deze marinade en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
 3. Marinade met munt: Meng 6 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn, een bosje fijngehakte, verse munt, zout en peper. Laat het vlees gedurende een uur marineren in de koelkast.

Michiel

Mijn naam is Michiel en heb een voorliefde voor alles wat met koken te maken heeft. Koken is een van mijn favoriete bezigheden. Sinds ik een maaltijdbox gebruik heb ik veel nieuwe gerechten en smaken leren kennen. Op maaltijdbox.com blog ik daarover en vergelijk ik maaltijdboxen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *