15 tips om kinderen meer groenten te laten eten

Groenten, groenten, groenten, hoe meer hoe beter! Maar het is niet altijd gemakkelijk om elke dag een forse hoeveelheid groenten te eten. Met deze tips wordt het al een stuk eenvoudiger om aan een flinke dagelijkse portie groenten te komen.

 1. Pers groenten uit met een slowjuicer of sapcentrifuge, combineer met fruit en de groenten proef je nauwelijks terug. Zeker als je voor zoete groenten kiest als biet, wortel, bataat etc. verstop je ze gemakkelijk in zo’n sapje. Ook kun je dit sap gemakkelijk invriezen, om de hele week toe te voegen aan bijvoorbeeld smoothies.
 2. Biedt bij elke maaltijd iets van groenten aan. Een paar plakjes komkommer bij het ontbijt, wat avocado, een worteltje of tomaatjes bij de lunch.Zo wordt groenten eten meer en meer een gewoonte.
 3. Zorg dat er altijd groenten voor het grijpen ligt. Een bos wortelen, mini komkommertjes, snack paprikaatjes of cherry tomaatjes.
 4. Maak een groentenschaal, net zoals de fruitschaal waar altijd van gegeten mag worden.
 5. Pureer groenten door sauzen. Een pastasaus van tomatensaus is zo gemaakt, je voegt gemakkelijk meer groenten toe door ze door de pastasaus heen te pureren, kinderen die niet van stukjes groenten houden geef je zo toch verschillende groentes.
 6. Maak smoothies! Met smoothies kun je eindeloos variëren, net zo lang tot je jullie favoriet hebt gevonden.
 7. Zorg dat je voor de avondmaaltijd net iets teveel groenten hebt. Bewaar deze voor de volgende dag en pureer ze door een omelet. Zo kun je ook nog eens verschillend gekleurde omeletten creëren. Met sperziebonen of boerenkool maak je een groene, met biet een roze of met wortel een oranje pannenkoek.
 8. Maak soep! Maak elke week een grote pan soep en verwerk er lekker veel verschillende groenten in. Zeker in de herfst en winter zijn pureesoepen heerlijk. Geef tijdens de lunch of ’s middags uit school een lekkere kom soep en vervang daarmee eenvoudig je brood.
 9. Maak met een spirelli eenvoudig pasta van courgette, zo eet je al gauw een dubbele portie groenten.
 10. Maak van bloemkool een pizzabodem of gebruik bloemkool zelfs als rijst!
 11. Maak stamppot niet met aardappel, maar in plaats daarvan met bataat en knolselderij. Ook zo pak je al gauw een dubbele portie groenten, en lekker dat het is!
 12. Verwerk groenten in zoete gerechten als cakes en muffins. Ja, echt dat kan prima! Zo zijn er genoeg recepten te vinden voor chocoladetaart gemaakt met courgette of cake met wortel.
 13. Laat je kind zijn eigen groenten kiezen in de supermarkt. Wat ze zelf kiezen eten ze liever op en misschien kunnen het ook nog samen klaarmaken?
 14. Snijdt rauwe groenten in reepjes en maak een lekkere dip van bijvoorbeeld avocado of zelfs een beetje op smaak gemaakte mayonaise (Ton’s mayo zonder rommel)
 15. Bak gezonde frietjes van allerlei verschillende groente, bijvoorbeeld van bataat, van pastinaak, van pompoen of van knolselderij. Maak je ze in een Airfryer of een Actifry, dan blijven ze gezond!

Bonustip: kindvriendelijke box
Naast deze 15 handige tips voegen we graag nog een extra tip toe: probeer eens een maaltijdbox voor kinderen. Dit is een box speciaal voor gezinnen met kleinere kinderen. Vol met groenten, snel op tafel en lekker voor jong en oud. Steeds meer aanbieders bieden kindvriendelijke recepten. De Familiebox is zelfs helemaal gespecialiseerd in deze doelgroep.

Hans

Ik test regelmatig nieuwe maaltijdboxen en schrijf hier reviews over. Daarnaast houd ik het laatste nieuws nauwlettend in de gaten. Een nieuwe box, of een andere update? Dan vind je dit terug in mijn blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *