Sushi bestellen bij je HelloFresh Box

Zoals je waarschijnlijk wel weet is HelloFersh veel meer dan alleen een maaltijdbox. In de HelloFresh Markt vind je allerlei verse, handige en lekkere producten die je bij jouw box kunt bestellen. Je kunt dan denken aan soepen, kant-en-klaar maaltijden, dranken, groenten, vlees, bijgerechten maar ook heerlijke sushi. In deze blog lees je meer over het sushi-aanbod van HelloFresh.

  • HelloFresh verkoopt nu ook Sushi via de Markt
  • Dit kan je vrijblijvend toevoegen aan een maaltijdbox
  • Het is niet mogelijk om alleen sushi te bestellen, je bestelt het altijd in combinatie met een box
  • Je kunt kiezen uit verschillende soorten Japanse sushi vanaf €3,99

Hoe bestel ik Sushi bij HelloFresh?

Heb jij wel eens zin in in verse sushi? Bijvoorbeeld als lunch, of gewoon als lekkere snack in de avond? Bij HelloFresh kan je tegenwoordig kiezen uit een mooi aanbod met verschillende soorten sushi. Er zijn verschillende boxen met o.a. nigiri maki, temaki, sashimi en surimi. Het zijn over het algemeen relatief eenvoudige soorten sushi die voor vrijwel iedereen lekker zijn. Je kunt het heel eenvoudig aan jouw volgende box toevoegen. Dit werkt als volgt:

  1. Zorg dat je een actief lidmaatschap hebt
  2. Kies jouw eerstvolgende levering en selecteer de recepten die je die week wil ontvangen
  3. Zodra je de recepten hebt gekozen kan je optioneel producten uit de markt toevoegen. Kies hier de categorie “Sushi” om alle beschikbare producten te bekijken. Je kunt zoveel producten toevoegen als je wil
  4. Klik op opslaan om jouw bestelling te bevestigen. Afhankelijk van de gekozen bezorgdag kan je dit 3 – 6 dagen voor bezorgdag nog wijzig

sushi-kiezen-hellofresh

Basisingrediënten van sushi

Sushi is voor veel mensen nog erg onbekend. Nigiri, Maguro, Hokkigai en meer abracadabra. Welke sushi moet je kiezen zonder dat je bang hoeft te zijn het gelijk weer uit te spugen? In deze blog zetten we de verschillende soorten sushi op een rijtje.

Meshi = Rijst
De rijst is niet de standaard variant die je bij Chinese rijstgerechten krijgt of thuis met een Knorr maaltijd maakt. De rijst voor sushi kan zeer bepalend zijn voor de kwaliteit. Kenmerkend aan deze rijst is dat het een korte dikke korrel is en kleverig. Het kleverige zorgt ervoor dat de sushi een geheel blijft. Goede sushirijst blijft bijvoorbeeld ook zitten wanneer je het dipt in de sojasaus.

Nori = Zeewier
Bij veel sushi varianten wordt zeewier gebruikt als ingrediënt. Dit zijn dunne plakjes, gedroogd zeewier waarmee de mooiste sushi varianten wordt gemaakt. Vaak dient het als omhulsel voor een vulling met diverse soorten vis en groenten. De zeewier voor sushi is lekker wanneer het niet taai is.

Vis
Sushi is natuurlijk bekend om de rauwe vis in combinatie met rijst. Dit vind je dan ook altijd terug op de menukaart. Voor de meeste sushi liefhebbers is de kwaliteit van de vis bepalend. Goede, verse vis proef je direct en onderscheid goede van slechte sushi restaurants. Tegenwoordig zijn er ook sushi varianten waarbij er gebruik wordt gemaakt van gefrituurde of gebakken vis in sushi. Steeds meer zoeken sushi restaurants naar nieuwe combinaties die gek klinken, maar heel goed kunnen smaken. Zoals geflambeerde zalm met kaas. Je moet het maar bedenken.

Groente en fruit
Er zijn veel soorten groenten die wordt gebruikt bij sushi. De meest gangbare zijn avocado, komkommer, wortel en mais. Ook fruit wordt zo nu en dan toegevoegd. Bijv. mango die een zoete afwisseling geeft. Zo is er ook genoeg keus voor degene die geen vis lust. Naast deze basis ingrediënten kan je er ook voor kiezen om de sushi extra smaak mee te geven. Op tafel vind je de Japanse “zout – peper” variant terug:

Sojasaus
Een bruin, vloeibaar mengseltje dat vaak in flesjes op tafel te vinden is. Het heeft een wat zoute smaak en bestaat uit water, sojabonen, tarwe en natuurlijk zout. Voor de meeste sushi eters is het voldoende om de sushi even kort in de sojasaus te dippen voor wat extra smaak. Anders gaat het overheersen en dat is zonde van de heerlijke sushi smaak.

Wasabi
Wanneer je scherp eten lekker vindt mag wasabi niet ontbreken op de sushi. Wasabi is een groen goedje wat qua structuur wat wegheeft van mosterd. Het geeft een scherpe smaak aan het gerecht, met als voordeel dat de scherpte niet blijft hangen. Dit in tegenstelling tot oa. sambal. Sushi restaurants serveren verschillende varianten wasabi. De één wat scherper dan de ander, om het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Ben je niet zo gewend aan scherp eten, probeer dan eerst een klein beetje wasabi uit. Een kleine dot ter grootte van de omvang van een eetstokje is voldoende om mee te beginnen.

Gember
Dit zijn oranje/roze dunne plakjes die wordt geserveerd met de sushi. Kenmerkend ook aan gember is dat het een licht scherpe smaak heeft. Het is een beetje eigenzinnig en bij lange na niet iedereen vindt het een meerwaarde voor op de sushi. Ontdek dus vooral zelf wat je van gember vindt.

Welke soorten sushi zijn er?

Wie sushi bestelt in een restaurant of gewoon via Thuisbezorgd of in de supermarkt komt er al snel achter dat er allerlei soorten sushi zijn. Hieronder vind je een korte en handige uitleg over de verschillende soorten.

Nigiri
Op de meeste menukaarten kom je als eerste de Nigiri tegen. Deze variant is het meest populair en tegelijkertijd ook het minst spannend. Het is namelijk niets meer dan een klein bolletje rijst gevormd in de hand met daar bovenop een plakje vis. Van de Nigiri zijn er nog varianten met een sliertje Nori eromheen geplakt. Dit is meer functioneel om de rijst en vis bij elkaar te houden. Kijk dus goed naar welke vis (en in sommige gevallen groenten) je lust en je zit altijd safe met een Nigiri.

Maki
Dit is een sushi variant die de laatste jaren een ontzettend creatieve vlucht heeft genomen. Van oorsprong is van onder naar boven een velletje nori, rijst en ten slotte allerlei ingrediënten als vis en groenten. Het ligt gespreid op een houten matje die je kan oprollen als een cilinder. Wanneer dit goed op elkaar is gedrukt wordt de koker van ingrediënten gesneden in 6 tot 8 plakjes. Zo maak je dus Maki wat letterlijk vertaald uit het Japans Opgerold betekend. Dit proces is ook heel populair om binnenstebuiten toe te passen, bekend als Uramaki. Bij deze Maki zit de rijst juist aan de buitenkant, vaak versierd met viskuit of sesamzaad. Een bekende en geliefde variant is de California Maki.

Temaki
Houd je van zeewier dan zit je goed met een Temaki. Dit is een sushi van ingrediënten gepropt in een puntzakje van zeewier. Deze zogenaamde hand roll kan verrassend goed gevuld zijn met veel vis en groenten bij de betere sushi restaurants. Het komt echter ook voor dat er teveel rijst in zit. Begin dus voorzichtig en bestel voor de eerste keer één Temaki. Gratis tip.

Sashimi
Fijngesneden plakjes vis: dat is Sashimi. Officieel valt Sashimi niet onder sushi. Maar het wordt in elk sushi restaurant in Nederland geserveerd, dus mag het hier niet ontbreken. Er kan meestal gekozen worden uit plakjes zalm of tonijn welke je bedekt met wat wasabi, sojasaus of gember. In sommige restaurants vind je ook Sashimi met garnalen, inktvis of schelpdieren. Wanneer je in een AYCE restaurant bent is de Sashimi niet altijd bij de prijs inbegrepen. Let er dus op goed anders betaal je zo een paar euro extra.

Gunkan
Met een beetje fantasie klinkt deze sushi ook als een strijdkreet. Misschien niet geheel toevallig betekent Gunkan dan ook Slagschip. Het is een sushi waarbij de rijst omwikkeld is met zeewier. De bijzondere ingrediënten vormen de bovenste laag. Door het gebruik van het zeewier blijft de Gunkan een solide geheel wat klaar is om de sojasaus zee te bevaren.

Wat drink je bij Sushi?

Sushi is een traditioneel Japans gerecht. Daarbij horen nu eenmaal bepaalde drankjes die heel goed samengaan. De keuze per sushi restaurant kan nogal verschillen. Waar de creatieve inkoper meer dan tien Japanse biermerken aanbiedt, vind je bij andere maximaal twee keuzes. Hieronder vind je de meest voorkomende drankjes die lekker zijn bij sushi.

Japanse thee
Japanse thee is een drankje dat in Japan ook vaak geserveerd wordt als je sushi gaat eten. Het is niet alleen gezond, maar het overheerst ook niet de smaak van het eten. Daarnaast spoelt het ook de vetten weg van de sushi, waardoor je na een slokje thee dan weer verder kan met de volgende portie!

Sushi en frisdrank
Frisdranken kunnen de subtiele smaken van de sushi overheersen. Het beste is om water te drinken in plaats van frisdrank. Als je besluit om frisdrank te bestellen, neem dan niet een al te zoete drankje bij je sushi.

TIP! Dip je sushi niet teveel in de sojasaus, omdat je hierdoor meer dorst krijgt en frisdrank is natuurlijk erg dorstlessend. Vraag anders om minder zoutige sojasaus!

Japans bier
In Japan drinken mensen bier bij hun sushi. In Nederland serveren ze vaak ook Japanse biertjes zoals Sapporo, Kirin, Iki of Asahi. Sapporo is wat zwaarder van smaak. Kirin en Asahi zijn beide iets milder en frisser en passen daarom goed bij sushi gerechten. De Iki bier bestaat uit een smaak met groene thee of gember, waardoor het ook verfrissend blijft. Maar een biertje van de tap is ook nooit mis als je daar van houdt!

Sushi en wijn
Wat heel goed samen gaat met sushi is een heerlijke witte wijn. Niet voor niets wordt witte wijn vaak geserveerd met vis. Het zal eerder de smaak van sushi versterken dan het te gaan overheersen. Rode wijn gaat beter met vlees en is daarom ook niet een drankje dat snel besteld wordt bij sushi. Maar mocht je een liefhebber zijn van de vleesgerechten van de bakplaat, bestel dan vooral een rood wijntje! Als je zowel sushi als vleesgerechten besteld, kies dan voor de rosé wijn. Kies bij voorkeur een wat drogere rosé als je meer sushi bestelt. Tot slot hebben we nog de pruimenwijn; het is best zoet en fris! Het is aan te raden om dit te nemen als aperitief.

Sake
Is het nu wel of geen fabeltje: sake bestellen bij sushi? De reden om dit niet te doen is dat sake niet gecombineerd mag worden met rijstgerechten. Sake is namelijk zelf een rijstwijn. Het is dus aan te raden om voor het eten van de sake te genieten of als je een portie sashimi bestelt. Afhankelijk van de temperatuur buiten, bestel je een koude of een warme sake.

Zo zie je maar weer dat het niet alleen lastig is om op de juiste manier sushi te eten, maar ook nog om het bijpassende drankje te kiezen. Hoewel je natuurlijk drankjes hebt die beter bij sushi passen, gaat het voornamelijk om persoonlijke smaak.

Denise

Ik ben Denise en heb al enkele jaren verschillende maaltijdboxen getest. Regelmatig laat ik een box aan huis bezorgen en deel mijn ervaringen & reviews op maaltijdbox.com. Vooral de kerstboxen en dinerboxen hebben mijn interesse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *