Maaltijdbox milieuvriendelijker dan boodschappen doen

Recent onderzoek van de Universiteit van Michigan toont aan dat het gebruik van een maaltijdbox stukken milieuvriendelijker is dan zelf boodschappen doen bij de supermarkt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de CO-2 uitstoot van een maaltijdbox liefst 33% lager ligt dan de uitstoot die wordt veroorzaakt door aankopen bij de supermarkt. De totale CO-2 uitstoot van een gemiddelde maaltijdbox bedraagt 6,1 kilogram. Wanneer je dezelfde maaltijden bereidt met producten uit de supermarkt bedraagt de CO-2 uitstoot 8,1 kilogram, oftewel 33% meer uitstoot.

Waarom is een maaltijdbox duurzamer dan zelf boodschappen doen?
De onderzoekers van de universiteit van Michigan wilden weten of een maaltijdbox daadwerkelijk beter voor het milieu is, zoals veel aanbieders claimen. De aanpak was duidelijk: de onderzoekers hebben  maaltijden uit een maaltijdbox gekozen en bereid. Daarna hebben de onderzoekers dezelfde maaltijden nog een keer bereid, maar dit keer hebben ze de boodschappen zelf in de supermarkt gekocht. Uit het onderzoek komt naar voren dat de ecologische voedafdruk van een maaltijdbox een derde lager ligt op het moment dat er wordt gekozen voor een maaltijdbox. Het voordeel van de maaltijdbox zit ‘m met name in het feit dat maaltijdboxen ingrediënten leveren in precies de juiste hoeveelheid. Zo hoeven gezinnen maar weinig weg te gooien. Enkele voorbeelden:

  • Bij een maaltijdbox ontvang je een zakje met precies 200 gram rijst, in plaats van een heel pak dat je aanschaft en later weer weg gooit
  • Je ontvangt precies de benodigde hoeveelheid groenten, ook dit hoef je niet weg te gooien
  • Houd je wel iets over? Dan geeft een maaltijdbox vaak tips wat je hiermee kunt doen. Bijvoorbeeld een lunch maken

Maaltijdboxen bestrijden voedselverspilling

Wil je zelf iets doen aan voedselverspilling? Dan kan een maaltijdbox van bijvoorbeeld Hello Fresh, Ekomenu of Marley Spoon een uitstekende stap zijn. Dergelijke aanbieders weten namelijk precies welke ingrediënten in welke hoeveelheid ze nodig hebben. Maaltijdbox-aanbieders kunnen daardoor heel precies inkopen. Klanten ontvangen precies de benodigde hoeveelheid thuis. Hierdoor hoeft er vrijwel niets weggegegooid te worden. Wil je meer weten over duurzaamheid? Bekijk dan ook onze top 3 duurzame maaltijdboxen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *