Wat is een maaltijdbox?

Veel mensen die zoeken naar maaltijdbox weten nog niet precies wat het concept inhoud. Op televisie en online vind je veel advertentie van HelloFresh en Albert Heijn. Daarin zie je regelmatig beelden van gezinnen met een boodschappenbox. Maar wat zit daar nou precies in? Waarom zou je zo’n pakket willen bestellen? Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n product? Op deze pagina vind je antwoorden op die vragen. Voorbeelden van boxen zijn HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu, Beebox en de Allerhande. Na het lezen ben jij een echte foodbox expert en weet je precies wat jij in een box zoekt!

Definitie maaltijdbox
Een maaltijdbox (ook wel foodbox / kookbox genoemd) is een boodschappenpakket vol met voornamelijk verse ingrediënten als groente, vlees/vis en aardappelen, pasta of rijst inclusief meegeleverde recepten. De boxen worden gratis bij je thuisbezorgd.” Je hoeft er dus je huis niet voor uit. Je sluit vaak een flexibel abonnement af waardoor je wekelijks een box ontvangt met nieuwe gerechten. De recepten wisselen namelijk na elke levering. Er zijn veel verschillende soorten aanbieders met ieder een eigen focus (biologisch, vegetarisch, veganistisch, wereldkeuken, Hollandse pot en ga zo maar door). Door via maaltijdbox.com de verschillende kookboxen te vergelijken weet je direct welk product bij jou past.

Waar komt de maaltijdbox vandaan?

De opkomst van online boodschappen doen is al jaren een veel besproken thema. Toch hebben veel supermarkten moeite met het logistieke verhaal. Nog niet overal wordt thuisbezorgd en een aantal jaar geleden waren de supermarkt webwinkels ook nog niet zo gebruiksvriendelijk als ze nu zijn. In die tijd sprongen veel verschillende spelers in de maaltijdbox markt. Ten eerste om consumenten te ontzorgen (je hoeft tenslotte niet zelf meer naar de winkel) maar anderzijds ook om te inspireren. In de boxen vind je namelijk elke week nieuwe recepten van hoogwaardige kwaliteit. De focus ligt bij alle boxen eigenlijk wel op gezond en verantwoord eten. Bij de ene partij komt dat wat meer naar voren als bij de andere, maar het is zeker overal een speerpunt. Gezonde porties met vooral veel groente zijn belangrijk. Verantwoord bezig zijn met voedsel, koken en boodschappen inkopen is al lang geen trend meer. Iedereen let daar op!


wat is een maaltijdbox


Hoe werken de foodbox recepten precies?

Elke box werkt met andere recepten natuurlijk maar over het algemeen vind je duidelijke instructies in je pakket. Vaak wordt er een boekje of receptenblad meegeleverd met daarop de volgende gegevens:
– Een lijst met alle ingredienten die je nodig hebt voor de maaltijd.
– Een overzicht van zelf toe te voegen producten (kruiden).
– Een indicatie van de bereidingstijd en achtergrond informatie.
– Een stap voor stap uitleg, kooktips en vaak ondersteuning d.m.v. afbeeldingen.
– Mocht je er zelf niet uitkomen kun je altijd de klantenservice nog benaderen.

Voordelen en Nadelen van een box

Het grote voordeel van een box is de tijd die je bespaart. Je hoeft niet zelf meer op zoek te gaan naar recepten en boodschappen in te kopen. Je eet enorm afwisselend en bovendien gezond. De meeste producten zijn lokaal / regionaal geteeld en liggen kort na de oogst al bij je op het bord. Dat proef je! Nadelen van zo’n box zijn vaak de soms wat lange bereidingstijd van de gerechten en de prijs van een box. Door het gebruiken van kortingscodes kun je echter flink besparen.