Biologische Maaltijdbox

Wil jij biologisch gaan eten maar vind je het lastig om de juiste producten en recepten in te kopen? Dan moet je een biologische maaltijdbox proberen. Stel je eens voor dat je elke week thuis een bio-pakket ontvangt. Je hoeft zelf niet meer te zoeken naar recepten of naar de EkoPlaza of bio-supermarkt om je ingredienten in te kopen. Zou dat alles niet veel makkelijker maken? De ervaring is dat deze producten veel verser zijn en beter smaken. Waarom? Geen kunstmatige toevoegingen, e-nummers of bespoten groenten. Goed voor je gezondheid, eerlijk voor de boer en met de focus op het milieu. En het is niet alleen vanuit een duurzaamheid aspect interessant. Zo behandelen de boeren hun dieren op een verantwoordere manier en zijn boeren bewuster met hun oogst bezig. Wil je direct een ecologische box bestellen? Maak dan een keuze uit de onderstaande aanbieders.

Vanaf (2 pers, 3 maaltijden) VEGA Maaltijden Kiezen BIO Proefbox Extra informatie
ekomenu €45,95
€25,48
de-krat €42,00
€37,80

Wat is een biologische maaltijdbox?

Een bio-kookbox is een normale maaltijdbox met een gezonder en milieubewuster karakter. De inhoud van deze box is afgestemd op mensen die kiezen voor de natuur, eerlijke prijzen en diervriendelijke behandelingen. Veehouders werken bijvoorbeeld zelf uitsluitend met biologische producten. Dieren krijgen weinig antibiotica of genetisch gemodificeerd voer. Als je kijkt naar de gewassen kun je zeggen dat ook hier heel anders wordt geteeld. Het land wordt niet / anders bespoten want men zet natuurlijke vijanden en bestrijdingsmiddelen in. Ook de verwerking van de box heeft een bio-focus. Denk aan de logistiek en verpakkingen. De recepten zijn niet per definitie heel anders, echter de smaak wel. Als je een bepaald recept zou komen met normale supermarktproducten en dit vergelijkt met een bio-maaltijdbox proef je wel degelijk verschillen.

Welke foodbox is biologisch?

Op dit moment zijn er meerdere mogelijkheden als je biologische wilt eten met een box. Een van de meest bekende producten is de BeeBox van Willem en Drees. Ze bieden verschillende soorten pakketten aan waarvan de inhoud 100% bio is. Een andere goede optie is Ekomenu. Ook deze aanbieder heeft meer dan 6 verschillende boxen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast zijn er ook nog partijen als de Krat die deels focussen op deze specialiteit. Duurzaamheid speelt natuurlijk ook bij HelloFresh en Albert Heijn een rol, echter kunnen we niet concluderen dat dit ook echt gespecialiseerde bio-maaltijdboxen zijn. In de tabel hierboven kun je bekijken wat de mogelijkheden zijn en direct een bestelling plaatsen.

Duurzame winkels
Er zijn in Nederland heel erg veel bio-winkels en ecologische supermarkten. Natuurvoedingswinkels of boerenwinkels bijvoorbeeld. Er zijn ook speciale ketens als Ekoplaza en de natuurwinkel bijvoorbeeld. Traditionele supermarkten en speciaalzaken voeren ook steeds meer een assortiment met bewuste producten en ingrediënten. Zijn deze spullen dan duurder? Niet altijd. Veel mensen denken het biologisch eten erg duur is maar dit valt doorgaans best mee. Als je kijkt naar vlees en vis ben je vaak net zo duur uit, maar bij groente en fruit soms zelfs goedkoper!

Bio-keurmerken
Er zijn in Nederland diverse keurkerken die kunnen worden gebruikt om het biologische karakter van een bedrijf of product te waarborgen. Een keurmerk is als het ware een bewijs van de kwaliteit (logistiek, productie, bewerking) van het gehele productieproces. Zo is het CBF keurmerk, EKO-keurmerk, Demeter, Weidezuivel, Beter Leven en bijvoorbeeld de fairtrade stempel. De bio-maaltijdboxen beschikken vaak over het EKO-keurmerk en bevatten producten met het groene vinkje en blauwe vinkje. Als je in de supermarkt loopt kun je ook op deze stickers letten. Zo denk je aan het milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid.

Recepten
De grote vraag is natuurlijk; wat krijgen we dan te eten? Is het kindvriendelijk? Kan ik het zelf maken? Is het koken ingewikkeld? Moet ik er zelf veel voor in huis halen? Om je een idee te geven hebben we hieronder een aantal biologische recepten voor je op een rijtje gezet. Dit zijn voorbeelden van gerechten die recentelijk in de bio-boxen zaten. Zoals je ziet is het erg afwisselend, wordt er gewerkt met zowel vlees / vis als vegetarische gerechten (dit kun je overigens zelf kiezen) en eet je niet alleen Hollandse keuken maar ook werelds (Oosters & Italiaans).

  • STAMPPOT met rookworst, boerenkool, pompoen en courgette
  • SHAKSHUKA met ei en kikkererwten
  • SUPERGROENE SPAGHETTI met cherrytomaatjes en gehaktballetjes
  • VARKENSMEDAILLONS Met champignonsaus, knolselderijpuree en courgette
  • KIPPENDIJTJES met sperziebonen en volkoren rijst
  • WITLOF met mosterdpuree, ham en cheddarkaas
  • PASTA met palmkool, paprika en mozzarella
  • PASTA CARBONARA met prei en spekblokjes

Populariteit van de Biologische cultuur

We kunnen al lang niet mee spreken van een trend. Het is een levensstijl van veel mensen geworden. Nu we ons meer en meer realiseren hoe belangrijk het milieu en dierenwelzijn is voor onze gezondheid, willen steeds meer mensen de overstap maken naar biologische eten. Het wordt ook steeds toegankelijker. Steeds meer winkels nemen hun verantwoordelijkheid en beginnen met het opnemen van biologische ingredienten en producten in hun assortiment. Deze ecologische visie kunnen veel klanten wel waarderen. Het zijn gezonde en voedzame boodschappen met een verhaal. Eerlijk geteeld / gekweekt om voor jou maximale versheid en smaak te garanderen. Dat moet je zeker eens proberen. Bestel jouw biologische maaltijdbox vandaag nog!