Wat kost een maaltijdbox?

Veel mensen denken dat een maaltijdbox duur is. Op deze pagina leggen we daarom uit hoe de prijzen van zo’n box tot stand komen en kun je zelf bekijken wat een gemiddelde maaltijdbox kost. De vermelde kosten op deze pagina zijn zonder korting. Vaak krijg je namelijk op je eerste box een voordeel dat kan oplopen tot €25 of 25% korting. De gemiddelde kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van voor hoeveel personenen je een pakket wilt bestellen en hoeveel maaltijden er in de box zitten. Zo kun je kiezen voor boxen van 1 tot 6 personen. Doorgaans worden de opties voor 3 of 4 gerechten het meest gekozen. Prijzen variëren tussen de €40 en €42 euro voor 2 personen + 3 maaltijden en €60 tot €62 voor 4 personen + 3 maaltijden. Voor dat je verder leest: kun je antwoord geven op de vraag “wat is een maaltijdbox?“. Om de kosten van een box op waarde te schatten moet je dat natuurlijk wel weten.

Verschillende prijzen van Foodboxen

Om je een idee te geven van de kosten van een maaltijdbox hebben we hieronder een lijstje gemaakt van alle producten & processen die betaalt moeten worden en hebben we een overzichtje geplaatst met de totaal kosten van de meest populaire boxen. Je betaalt onder andere voor:

 1. Alle ingrediënten (groente, vlees/vis, aardappelen, rijst, kruiden etc)
 2. De bezorging van de maaltijden
 3. De recepten die worden meegeleverd
 4. Klantenservice en ondersteuning in de keuken
 5. Online account voor service en bestellingen
 6. De tijdsbesparing doordat je zelf niet meer de deur uit hoeft
 7. Gemakkelijk een gezondere levensstijl aannemen

Er zijn verschillende leveranciers die deze totaal beleving uitstekend kunnen verzorgen. Om een idee te krijgen van de prijzen (voor 3 maaltijden per box) die je hiervoor betaalt kun je hieronder kijken. Let op; dit zijn de standaard prijzen zonder korting.

  • HelloFresh: €40.95 voor een kleine box, €61.95 voor een grote box.
  • Marley Spoon: €41,95 voor een kleine box, €62,95 voor een grote box.
  • Allerhande box: €38,85 voor een kleine box, €54 voor een grote box.
  • Willem en Drees: €41,00 voor een kleine box, €61,00 voor een grote box.
  • Ekomenu: €41,88 voor een kleine box, €62,76 voor een grote box.
  • Familiebox: €41,50 voor 2 personen, €67,00 voor 4 personen
  • De Krat: €41 voor twee personen, €62 voor vier personen

Is een maaltijdbox duur?

De grote vraag is natuurlijk; is een maaltijdbox de prijs waard die je ervoor moet betalen. Dat kan voor iedereen weer anders zijn. Als je kijkt naar de commerciële waarde van alleen de ingredienten moet je concluderen dat het duur is. De meerwaarde zit echter in de gratis bezorging, de recepten en de totale tijdsbesparing. Als je dat bij elkaar optelt maak je een hele goede deal met een kookbox. Bezorging bij een reguliere supermarkt kost al snel zo’n €5 per bestelling. Je kunt online zelf zoeken naar recepten maar bent dan toch geneigd naar bekende gerechten te zoeken. Met een maaltijdbox haal je echte variatie en gezonde combinaties in huis voor een hele eerlijke prijs.

Variëren de prijzen regelmatig?
Nee, uit ons eigen onderzoek blijkt dat de prijzen van boxen eigenlijk heel stabiel zijn de afgelopen jaren. Er zijn geen grote prijsfluctuaties geweest.

Worden de boxen goedkoper in de toekomst?
Dat is een mogelijkheid wanneer er sprake is van schaalvoordeel. Op dit moment hebben nog relatief weinig mensen een maaltijdbox. Wanneer bijvoorbeeld 20% van de Nederlanders wekelijks een foodbox heeft dan kunnen de aanbieders goedkoper inkopen en slimmer bezorgen. Dit zullen we uiteindelijk terug gaan zien in de prijzen.