HelloFresh: Helft Nederlanders houdt goede voornemens maar 3 maanden vol

Twee op de vijf Nederlanders is het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens, zo blijkt uit onderzoek van HelloFresh. De maaltijdboxleverancier deed uitgebreid onderzoek naar het goede-voornemens-gedrag onder ongeveer 1.000 Nederlanders. Met name jongeren in de leeftijd van 18 – 34 jaar beginnen het jaar vaak met goede voornemens (64%). Het belangrijkste goede voornemen is gezonder en bewuster eten (64%). In de praktijk blijkt echter wel dat het niet altijd zo gemakkelijk is om deze goede voornemens daadwerkelijk vol te houden. De helft van Nederlanders met goede voornemens houd dit namelijk niet langer dan 3 maanden vol.

Hoe zit het met Nederlanders en goede voornemens?

Vooral jongeren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar stellen vaak goede voornemens op (64%). Hierna volgt de groep 35 – 54 jarigen, hier begint iets minder dan de helft (45%) het jaar met goede voornemens. Nederlanders van 55 jaar en ouder doen het minste aan goede voornemens (25%). Mensen die het jaar vol goede moed beginnen zoeken dit met name in de hoek van gezonder eten (64%), vaker sporten (52%) en meer tijd doorbrengen met familie en vrienden (34%).

Hoe eten mensen gezonder en bewuster?
Gezond en bewust eten is dus iets wat de Nederlanders bezighoudt. Maar hoe willen zij dit eigenlijk vormgeven? Ook hier deed HelloFresh onderzoek naar. Hieruit blijkt dat mensen vooral minder willen snacken en meer groente en fruit willen eten. De volledige top-5 goede voornemens gezond en bewust eten ziet er als volgt uit:

  1. Minder snacken van snoep, chips en koekjes (59%)
  2. Meer groenten en fruit eten (54%)
  3. Minder zout en suikers eten (43%)
  4. Caloriebewuster eten (38%)
  5. Kleinere porties eten (32%)

Hoe lang houden we het vol?

Ondanks onze goede intenties houden we de goede voornemens toch niet zo lang vol. De helft van de Nederlanders met goede voornemens (49%) houdt met maximaal 3 maanden vol. 28% houdt het 4 tot 6 maanden vol en de resterende 23% langer dan een half jaar. Ook zien we hier een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen. Veel vrouwen (56%) geven aan dat maximaal 3 maanden doorzetten met hun goede voornemens terwijl 27% van de mannen aangeeft dat zij hier langer dan 6 maanden over doen.

Jezelf belonen en samen doen
Het volhouden van goede voornemens is niet altijd gemakkelijk. Meer dan de helft (61%) zegt dan ook dat het helpt om jezelf zo nu en dan te belonen. Daarnaast zien we in het onderzoek terug dat ook goede voornemens opstellen samen met anderen (54%) en het gebruik maken van handige apps (43%) helpt.

Hoe kan een maaltijdbox helpen?

Een maaltijdbox blijkt een prima hulpmiddel om goede voornemens rondom gezond en bewust eten vol te houden. 34% van de Nederlanders vindt dat een maaltijdbox het makkelijker maakt om goede eetvoornemens vol te houden. Vooral jongeren zijn fan van de maaltijdbox. Dafna, gezondheidsdeskundige bij HelloFresh is niet verbaasd. Zij vertelt: “We proberen onze klanten te helpen om gezonder, maar ook meer verantwoord te eten. Bijvoorbeeld door lokale en seizoensgebonden producten en vegatarische gerechten aan te bieden. Daarnaast zijn de porties in onze maaltijdboxen van te voren bepaald, wat helpt om niet te veel te eten. Het menu biedt wekelijks minstens vier keer per week caloriebewuste recepten met minimaal 250 gram groenten en niet meer dan 5 gram zout en 25 gram suiker per gerecht. Zo wordt het nog gemakkelijker om die goede voornemens vol te houden.”

Marjon

Hoi, ik ben Marjon. Als jaren ben ik bezig met gezond koken. Dit werd eenvoudiger toen ik een maaltijdbox ging gebruiken. Tegenwoordig volg ik al het nieuws en blog ik regelmatig op deze website. Ik hou ervan nieuwe dingen uit te proberen en te experimenteren met groenten en vlees /vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *