Alles wat je moet weten over pistachenoten

Pistachenoten zijn niet alleen een heerlijk lekker tussendoortje. Ze zijn ook nog eens hartstikke gezond. Ze bevatten niet veel calorieën en geven je wel een verzadigd gevoel. In deze blog lees je meer informatie over de pistache: wat zijn de gezondheidsvoordelen, hoe moet ik ze bewaren, hoe en wanneer kan ik ze eten en wat zijn andere toepassingen van deze populaire noot? Zie ook: welke noten zijn gezond?

Gezondheidsvoordelen pistache

Pistachenoten bevatten met name veel vitaminen. De belangrijkste vitamines zijn E, B1 en B6. Met een handje pistache nootjes heb je al snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E binnen. Dit is een vitamine die belangrijk is voor o.a. ogen en de huid. Daarnaast bevatten pistaches lekker veel eiwitten, vezels, mineralen, Antioxidanten en foliumzuur. Verder bevatten pistachenoten voor een groot deel onverzadigde vetten. Dit heeft een cholesterolverlagend effect.

Pistachenoten bewaren

Pistachenoten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen.

Echt bederven kunnen pistaches niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Ongeroosterde pistaches kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer een drie maanden worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen. Geroosterde pistachenoten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

Pistachenoten eten

Pistaches zijn natuurlijk bekend als al dan niet gezouten snacknootje, wat nog gepeld moet worden, maar ze kunnen ook in zoete gerechten als ijs, gebak, bonbons en pudding worden verwerkt. Dankzij hun herkenbare groene kleur en hun heerlijke smaak combineren ze ook prima in hartige schotels zoals pâté en terrines, rijstschotels en salades. Je ziet ze dus ook wel eens in een box van Ekomenu of Uitgekookt.

Andere toepassingen van de pistache

(Wild) pistachenotenhout wordt veel gebruikt om houtskool van te maken. Sommige rassen pistacheboom scheiden terpentijn af, anderen een hoge kwaliteit hars die gebruikt kan worden als basis van blanke vernissen of als belangrijkste ingrediënt van kauwgom. Van kleinere noten worden wordt pistacheolie gemaakt. Pistaches zijn ook een herkenbaar ingrediënt van mortadella vleeswaren. De schillen die overblijven na het eten van pistachenoten kunnen gebruikt worden als aanmaakhoutjes, of op de bodem van plantenpotten om overtollig water uit de aarde te laten lopen. Gezouten schillen kunnen in de tuin gestrooid worden rondom kwetsbare planten om ze te beschermen tegen slakken.

 

Hans

Ik test regelmatig nieuwe maaltijdboxen en schrijf hier reviews over. Daarnaast houd ik het laatste nieuws nauwlettend in de gaten. Een nieuwe box, of een andere update? Dan vind je dit terug in mijn blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *