Veilig koken met een maaltijdbox

Koken met een maaltijdbox is een van de leukste en meest creatieve manieren om te genieten van lekker eten. Maar koken is ook een activiteit die enkele risico’s met zich meebrengt als het niet met de juiste veiligheidsmaatregelen wordt gedaan. In dit artikel zullen we kijken naar enkele van de meest voorkomende veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je tijdens het koken veilig blijft. Zowel voor jezelf als voor eventuele kinderen in de keuken is het belangrijk om altijd op te letten als je jouw maaltijdboxgerechten aan het koken bent.

8 tip voor meer veiligheid in de keuken

  1. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat je alle ingrediënten en benodigdheden klaar hebt voordat je begint. Dit betekent dat je alle ingrediënten moet wassen, snijden, schillen en klaarmaken. Dit voorkomt dat je gedurende het koken meerdere keren naar de koelkast of de kast moet lopen om ingrediënten te halen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten vers zijn voordat je begint. Als je een maaltijdbox besteld worden alle producten in losse zaken geleverd. Je kunt dus gewoon in z’n geheel de zak met spullen uit de koelkast pakken.
  2. Ten tweede is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je de juiste apparatuur gebruikt. Gebruik geen oude, onstabiele of beschadigde pannen of kookplaten omdat dit een brandgevaar kan opleveren. Gebruik ook geen metalen pannen op elektrische kookplaten, omdat dit kortsluiting kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je de juiste soort pannen gebruikt op de juiste temperatuur. Laat ze ook niet te lang onbeheerd achter als ze op het vuur staan.
  3. Als derde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het aanrecht en de kookplaat schoon en opgeruimd is. Zorg ervoor dat er geen olie, vet of andere brandbare materialen in de buurt zijn. Zorg ook dat er geen losse kleding of lange mouwen in de buurt van het huur kunnen komen, omdat deze vlam kunnen vatten als je te dicht bij hete oppervlak komt. Tip: lees hier meer over brandwonden tijden het koken.
  4. Als vierde is het aan te raden om altijd een kleine brandblusser bij de hand te hebben, en deze regelmatig te inspecteren om er zeker van te zijn dat hij in goede staat is. Zorg er ook voor dat je weet hoe je de brandblusser moet gebruiken. Veel mensen besparen hierop. Je kunt ook kiezen voor een blusdeken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus je kunt maar beter goede voorzorgsmaatregelen nemen.
  5. Ten vijfde is het wenselijk om (altijd) te koken met de deksel op de pan. Dit voorkomt dat er olie of andere sappen uit de pan spatten en de kans op brand vermindert. Het is ook belangrijk om de deksel op de pan te houden als je het vuur uitdoet. Als je het vuur uitdoet, zorg er dan voor dat je de deksel er weer op zet voordat je de pan verplaatst (in verband met het morsen van warm water, soep of andere dingen). Daarnaast is koken met deksel ook nog eens beter voor het milieu want je verbruikt zo iets minder gas.
  6. Ten zesde is het handig om ervoor te zorgen dat je de juiste kooktechnieken gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld geen hoge temperaturen om te koken, maar verwarm het eten langzaam om te voorkomen dat het verbrandt. Gebruik ook niet te veel extra sterk smakende ingrediënten zoals kruiden of sauzen, omdat deze de smaak van het eten kunnen veranderen. Hetzelfde geldt voor snijtechnieken met bijvoorbeeld het mes. Er gebeuren veel ongelukken in de keuken doordat verkeerde soorten messen worden gebruik of omdat deze verkeerd worden gehanteerd.
  7. Als zevende is het belangrijk om altijd de juiste beveiligingsuitrusting te dragen tijdens het koken. Draag bijvoorbeeld handschoenen om je handen te beschermen tegen hete oppervlakken of olie als je dichtbij een hete pan komt of deze van het vuur wil halen. Draag ook een schort om je kleding te beschermen tegen spatten en knoeien.
  8. Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede hygiëne in acht neemt. Maak snijplanken en je eventuele kookeiland altijd goed schoon en was je handen voor en na het koken. Zorg ervoor dat je het aanrecht en andere oppervlakken droog houdt. Zorg er daarnaast ook voor dat alle ingrediënten die je gebruikt, schoon en vers zijn (zie tip 1).

Conclusie: veilig koken heeft aandacht nodig

Koken is een leuke manier om lekker eten te bereiden, maar het is daarbij juist ook belangrijk om goede veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en ervoor te zorgen dat je tijdens het koken veilig blijft. Vergeet niet om alle ingrediënten en benodigdheden klaar te hebben voordat je begint, de juiste apparatuur te gebruiken, het kookgebied schoon en opgeruimd te houden, een brandblusser bij de hand te hebben en de juiste kooktechnieken te gebruiken. Vergeet ook niet om de juiste beveiligingsuitrusting te dragen en om goede hygiëneregels in acht te nemen. Als je deze veiligheidstips goed onthoud zul je extra veel plezier hebben tijdens het koken.

Michiel

Mijn naam is Michiel en heb een voorliefde voor alles wat met koken te maken heeft. Koken is een van mijn favoriete bezigheden. Sinds ik een maaltijdbox gebruik heb ik veel nieuwe gerechten en smaken leren kennen. Op maaltijdbox.com blog ik daarover en vergelijk ik maaltijdboxen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *