Spruitjes Schoonmaken en Koken

Spruitjes Schoonmaken is vaak een behoorlijk tijdrovend klusje. Hoe kleiner de spruitjes zijn, hoe meer tijd het kost om ze klaar te maken. Maar, het ziet er wel heel mooi uit, die kleine gekookte spruitjes op het bord. In veel groentewinkels zijn vaak de spruitjes al schoongemaakt te koop. Dit scheelt best wat werk. Eén keertje wassen is dan meestal voldoende om de spruitjes in de pan te doen om ze verder te bereiden. Schoongemaakte spruitjes zijn vaak wel redelijk wat duurder dan de nog niet schoongemaakte spruiten. Wie zin en tijd heeft, het is helemaal niet moeilijk. Gedurende het seizoen vind je ze ook regelmatig in de box van Ekomenu of De Krat.

Schoonmaken van de spruiten, hoe doe ik dat?

 • Snijd een stukje van de onderkant van de spruit af, zodat de buitenste blaadjes loslaten
 • Pel de losse blaadjes eraf
 • Eventueel is het mogelijk om de schoongemaakte spruitjes aan de onderkant wat in te kruisen. Dit verkort de kooktijd van de spruiten en zorgt er ook voor dat de spruitjes mooi, gelijkmatig garen
 • Was de spruitjes, alvorens deze verder te bereiden

Spruitjes Koken

Spruitjes koken gaat het beste in een pan met ruim water, waar aan wat zout is toegevoegd – zonder het deksel op de pan. Dan blijven ze mooi groen van kleur en behouden ze de vitamines. Hieronder vind je het meest ‘gewone’ recept om spruiten klaar te maken. Spruitjes koken in een pan met weinig water met wat zout, na het afgieten een klontje boter toevoegen en wat nootmuskaat erover strooien.

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 1 kilo spruitjes
 • zout
 • boter
 • nootmuskaat

Bereidingswijze

 1. Snijd de stronkjes van de spruitjes af. Verwijder de lelijke binnenste velletjes
 2. Was de spruitjes
 3. Zet ze op in een pan met niet al te veel water. Voeg hier een klein beetje zout aan toe. Je kunt de spruitjes gaar koken in circa 5 minuten (kleine spruiten) tot een kwartier voor de grotere spruiten
 4. Giet de spruiten af
 5. Voeg een klontje boter toe en laat dit smelten
 6. Schud de pan even op zodat alle gekookte spruitjes wat boter meekrijgen
 7. Bestrooi de spruiten met wat nootmuskaat

Denise

Ik ben Denise en heb al enkele jaren verschillende maaltijdboxen getest. Regelmatig laat ik een box aan huis bezorgen en deel mijn ervaringen & reviews op maaltijdbox.com. Vooral de kerstboxen en dinerboxen hebben mijn interesse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *