Glutenvrije maaltijdbox

Gluten is een eiwit dat we met name vinden in producten zoals brood, beschuit, maar ook in bijvoorbeeld macaroni, vermicelli, soep, sauzen en gehakt. Wanneer je te maken hebt met een glutenintolerantie of glutensensitiviteit is het belangrijk dat je gluten zoveel mogelijk vermijdt. En dat kan knap lastig zijn. Denk maar eens aan het avondeten. In een gemiddeld gerecht zitten flink wat verschillende soorten ingrediënten, en van al deze onderdelen moet jij weten hoe het zit met het glutengehalte. Een glutenvrije maaltijdbox kan dan ontzettend handig zijn. Maar hoe werkt dat precies, wat zijn de voordelen, en welke aanbieders bieden zo’n foodbox zonder gluten? In deze post vind je alle informatie!

Wat is een glutenvrije maaltijdbox?
Een glutenvrije maaltijdbox bevat alle (glutenvrije) producen die je nodig hebt voor het zelf bereiden van 3 of meer maaltijden. Vaak ontvang je wekelijks zo’n box in huis. Met je eigen account kun je zelf boxen overslaan en wijzigen. Naast de ingrediënten ontvang je ook een handige receptenkaart. Hierop vind je precies hoe je de verschillende gerechten moet bereiden. Vaak ondersteund met foto’s en soms video’s.

Wat is er zo handig aan een foodbox die rekening houdt met je glutenintollerantie?
Wanneer je te maken hebt met een glutenintollerantie kan een maaltijdbox uitkomst bieden. Je hoeft immers niet meer na te denken over wat je gaat eten en welke boodschappen je hiervoor nodig hebt. Wekelijks ontvang je een box waarin alle glutenvrije boodschappen + bijbehorende recepten inzitten. Je hoeft dus de voedingswaarden niet meer te controleren, je mag er 100% zeker van zijn dat het geen gluten bevat. Dit bespaart je een hoop tijd en energie. Er is ook een lactosevrije box op de markt.

Welke glutenvrije foodboxen zijn er?

Zoek jij een glutenvrije maaltijdbox? Dan is er vandaag de dag best wat keuze. Op dit moment is er slechts één foodbox die 100% glutenvrij is. Dat is de gluten-lactosevrije box van Ekomenu. Hieronder vind je in het kort meer info over deze box.

Gluten-lactosevrij menu van Ekomenu
Ekomenu biedt een groot aantal verschillende “menu’s”, gericht op specifieke doelgroepen. Denk aan een menu voor gezinnen, een vega(n) menu, een koolhydraatarm menu en dus ook een gluten-lactosevrije maaltijdbox. Inmiddels kan je kiezen uit meer dan 10 leefstjlen

 • Bevat 3 of 4 maaltijden
 • Kosten: €44,49 voor 2 personen en €66,99 voor 4 personen
 • 100% gluten- en lactosevrij
 • 100% biologisch
 • Een gezonde box met ruime variatie van groenten, vlees, vis en vegetarische recepten

glutenvrije-maaltijdbox-ekomenu

HelloFresh en Marley Spoon Glutenvrij?

Zoals je kunt zien: maar slechts weinig boxen zijn daadwerkelijk glutenvrij. Bij HelloFresh en Marley Spoon heb je veruit het meeste keuze in recepten. Wekelijks kun je hier kiezen uit 12 nieuwe recepten. Marley Spoon biedt wekelijks zo’n 5 recepten met het label “glutenarm”. Het is dus niet gezegd dat hier geen gluten inzitten, maar het is wel beperkt tot een minimaal niveau. Ook HelloFresh heeft elke week 3 of meer recepten die als glutenvrij worden gekenmerkt. Dus ook hier kun je dus prima terecht.

Op de blog van HelloFresh vind je een aantal tips hoe je veel HelloFresh recepten kan omtoveren tot glutenvrij. Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor de box van HelloFresh. De meeste gerechten kun je heel eenvoudig omtoveren. Vooral voor gezinnen met kinderen kan dit handig zijn. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Hoe maak ik mijn maaltijden glutenvrij?

 • Vervang pasta voor courgettespaghetti
 • Hamburgerbroodjes vervangen door portobello
 • Vervang lasagnebladen door plakken aubergine/courgettte
 • Melk en room kun je vervangen voor bijvoorbeeld kokosmelk
 • In plaats van boter kun je gebruik maken van kokosolie, ghee of rundvet
 • In plaats van aardappelen kun je gebruik maken van iets als pastinaak of knolselderij
 • Rijst kun je eenvoudig vervangen voor bijvoorbeeld rijst of quino