Bloemkool: Alles wat je moet weten over deze groente!

Heel veel maaltijdboxen werken met bloemkool. Deze groente is erg populair, gezond en lekker. Er zijn maandelijks veel recepten te kiezen met deze witte groente. Het is eenvoudig klaar te maken en ook erg kindvriendelijk. Onder andere HelloFresh, Marley Spoon en de Krat hebben het maand in hun recepten verwerkt. In deze blog vertellen we je alles over deze groente en geven we tips over het koken en bewaren van bloemkool.

Wat is bloemkool?

Bloemkool komt oorspronkelijk uit Syrië. Bloemkool wordt al vele eeuwen gegeten als groente. De Romeinen kenden de groentesoort al, later in de Middeleeuwen brachten de Moren bloemkool mee naar Noord-Afrika en Spanje. Vanuit Genua is deze kool verder verspreid over Europa. Als plant valt deze groente onder de kruisbloemigen. De stelen blijven korter en worden dikker en vleziger dan normale bloemstengels en daardoor ontstaat de witte ‘bloem’. In Nederland wordt bloemkool het meest geteeld in Noord-Holland. Veel kool wordt geëxporteerd, zeker Duitsland is een grote afnemer van de Nederlandse kool. De groente is bijna het jaar rond in Nederland van eigen bodem verkrijgbaar.

  • Winterteelt onder glas met oogst in maart
  • Winterteelt – buitenteelt met oogst in april en mei
  • Vrijsterteelt of vroege teelt met oogst in eind juni tot en met begin juli
  • Zomerteelt met oogst in juli, augustus en september
  • Herfstteelt met oogst in oktober tot december

Hoe moet ik bloemkool klaarmaken?

Bloemkool is voor veel mensen een smakelijke groente, die rijk is aan Vitamine  C. De smaak en de vitamines blijven het best behouden als de bloemkool zo vers mogelijk wordt bereid. Vaak wordt bloemkool te lang gekookt.

  • Afhankelijk van de grootte van de roosjes, is de kooktijd van bloemkool 10 tot 20 minuten. Wie van beetgare groente houdt, kan een nog kortere kooktijd aanhouden.
  • Bloemkool kan ook rauw worden gegeten, met bijvoorbeeld een dipsausje, in dunne plakjes gesneden.
  • Ook kan de kool worden gefrituurd, door deze eerst door een papje van melk te halen, eventueel wat kruiden erbij en dan op 180 graden vier minuutjes in de frituurpan.

Bloemkoolsaus

  • Maak een roux door boter te laten smelten, er beetje bij beetje de bloem bij doen en laat dit even doorkoken. Blijven roeren, anders kan de roux aanbranden.
  • De roux iets af laten koelen en vermengen met hete, maar niet meer kokende melk.
  • Met een garde dit mengsel tot een gladde saus roeren op smaak brengen met peper en zout en even zachtjes door laten koken.
  • Verdeel de bechamelsaus over de bloemkool, en bestrooien deze met wat nootmuskaat.

Hoe moet ik deze groente bewaren?
Als de buitenste bladeren nog aan de kool zitten, kan deze tot vijf dagen worden bewaard op een donkere, koele plaats. Een goede, verse bloemkool voelt stevig aan en is mooi wit van kleur.

Wanneer is het verkrijgbaar?
Bloemkool is het hele jaar door verkrijgbaar, maar van mei tot oktober zijn de lekkerste Hollandse exemplaren te koop, vaak tegen een voordelige prijs. Bloemkool behoort tot de koolsoorten. In tegenstelling tot veel andere koolsoorten, is bloemkool erg licht verteerbaar. Deze bevat veel vitamine C. Per persoon wordt op 1/4 bloemkool gerekend, ofwel 250 gram gemiddeld.

Hoe moet ik deze groente schoonmaken?
Verwijder de groene bladeren, de eventueel slechte stukjes en het onderste gedeelte van de stronk. Leg de kool ongeveer 20 minuten in ruim water met zout, zodat vuil en eventuele rupsjes eruit trekken.

Hoe zit het met de bereiding?
Bloemkool kan in zijn geheel, in vieren, in grote roosjes of juist in kleine roosjes worden bereid. Kleine roosjes kunnen ook rauw worden gegeten, bijvoorbeeld met een dipsaus. De meest voorkomende bereiding is bloemkool koken, waarna er wat boter of een sausje over wordt gegoten. De kool kan ook worden gegratineerd of gestoomd. Het kooknat en de afgevallen stukjes of roosjes kunnen tot een soep worden verwerkt. Maak de bloemkool schoon en kook deze in water met wat zout. De kooktijd van de bloemkool kan variëren door de grootte, maar ook de eigen wens speelt hierbij een belangrijke rol. ‘Vroeger’ werd deze groente altijd minimaal 20 minuten gekookt. Dit zorgt voor een goed gare kool, behalve als deze in zijn geheel wordt gekookt. Voor de saus: Neem het pakje witte saus en voeg daar zoveel kookvocht bij als op de verpakking staat aangegeven. Of: Laat wat paneermeel bruin worden in een beetje boter en giet één van beide sausjes over de groente. Wat hamsnippertjes of geraspte kaas smaken er ook heel goed bij.

Hoe kan ik de kleur mooi wit houden?
Om de bloemkool tijdens het koken mooi wit te houden, giet dan een klein scheutjes azijn in het water. Een andere tip om de bloemkool echt wit te houden tijdens het koken, is het toevoegen van een klein schepje suiker aan het kookwater

Hans

Ik test regelmatig nieuwe maaltijdboxen en schrijf hier reviews over. Daarnaast houd ik het laatste nieuws nauwlettend in de gaten. Een nieuwe box, of een andere update? Dan vind je dit terug in mijn blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *