Top 8 asperge recepten van HelloFresh

Verse asperges zijn te koop van half mei tot en met juni, dit is niet langer dan een week of vijf. Ook in de maaltijdboxen van HelloFresh komen we ze steeds meer tegen. Asperges worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd onder de groenten en in de tijd dat ze vers te koop zijn worden er maar liefst zes kwaliteitsklassen aangeboden. Omdat asperges zo kort te verkrijgen zijn kan het beste gekozen worden voor goede kwaliteit om er optimaal van te genieten. Bij het kopen van asperges moet er op een aantal aspecten gelet worden, koop ten alle tijden rechte en slanke asperges. Verder moet er bij het kopen van asperges er opgelet worden dat de stam mooi glad is en zo min mogelijk ‘knoestjes’ vertoont. Dit betekent dat de uiteinden van de asperges niet te veel uitgedroogd mogen zijn en dat de koppen van de asperges mooi wit moeten zijn.

Top 8 HelloFresh Asperge maaltijden

Hieronder kun je direct onze top 8 recepten vinden van asperge gerechten van HelloFresh. Deze zijn natuurlijk niet het gehele jaar door beschikbaar. Wanneer ze te kiezen zijn, wees er dan snel bij. Vaak zijn er ook premium gerechten met deze groente beschikbaar. Je maakt dan echt een uniek feestje van de avondmaaltijd.

 1. Witte asperges met ham en een gekookt eitje
 2. Zalmfilet met witte en groene asperges en bearnaisesaus
 3. Luxe salade met kipfilet, groene asperges en chorizo
 4. Asperges met zalm en gribiche-saus
 5. Witte asperges met krieltjes, hollandaisesaus en ham
 6. Quiche met witte asperges, ham en ei
 7. Varkenshaas met pistache-tijmkorst
 8. Witte asperges met gribiche-saus

Schoonmaken van de asperges

Het schoonmaken van de asperges is een precisiewerk. Onder het schoonmaken van de asperges wordt verstaan om de asperges te schillen en dit is een zorgvuldig en precies werkje. Het schillen van de asperges zal enige tijd in beslag nemen, maar niemand wil slecht geschilde asperges want dat gaat ten koste van het ‘witte goud’. Voor het schillen van de asperges moet een aspergeschiller of een dunschiller gebruikt worden. De asperge moet van net onder het kopje tot aan het ondereind van de asperge geschild worden. Het geheim bij het schillen van de asperges is om deze kostelijke groenten vooral niet te dun te schillen. Als de asperges geschild zijn leg ze dan in schoon water tot op het moment dat ze gekookt gaan worden. Tip: als de asperges er een beetje droog uit zien tijdens het kopen, leg ze dan bij thuiskomst direct (ongeschild) in een bak met schoon water, zodat de asperges zich vol kunnen zuigen met water. Ze mogen nooit droog zijn. Wanneer je een maaltijdbox besteld bij HelloFresh weet je zeker dat de ingrediënten van topkwaliteit zijn.

Tips voor het koken van asperges
Wanneer alle asperges schoongemaakt zijn kunnen de asperges op gezet worden in een ruime kookpan met meer dan voldoende water. Voeg aan het water een beetje zout toe en laat de asperges rustig koken. Er moet een ruime kookpan of een speciale aspergepan gebruikt worden om er voor te zorgen dat de asperges niet breken tijdens het koken. De kooktijd voor de asperges varieert en dit heeft te maken met de kwaliteit van de asperges, er moet uitgegaan worden van een kooktijd van gemiddeld 30 minuten. Zijn de asperges gaar en zacht, dan mogen ze voorzichtig uit de kookpan gehaald worden en pas op dat ze nu niet als nog breken. Om te controleren of de asperges gaar zijn kan heel makkelijk door er voorzichtig aan de onderkant met een vork erin te prikken.

Wanneer kan ik in Nederland asperges kopen?
Nederlandse asperges zijn slechts in een beperkt gedeelte van het jaar verkrijgbaar. Het aspergeseizoen duurt officieel van de tweede donderdag van april tot en met St. Jan. Voor dit jaar betekent dat van 11 april tot en met 24 juni. Het is echter mogelijk om voor en na deze periode ook het heerlijke Hollandse ‘witte goud’ te kunnen kopen, maar dat is dan vooral afhankelijk van het weer. Als het vroeg in het jaar wat warmer is, dan zijn ze wat eerder. Het hele jaar door zijn er wel witte asperges te koop uit het buitenland, vooral uit Peru. Het kan zijn dat je in de maaltijdbox dus ingrediënten uit Nederland, of uit andere landen, tegenkomt. HelloFresh werkt uitsluitend samen met hoogwaardige en kwalitatieve leveranciers, telers, kwekers en boeren.

Hoe moet je asperges bewaren?

 • Asperges zijn het best te bewaren in de koelkast.
 • Het mooiste is om deze op de dag van aankoop te eten, maar in de koelkast kunnen ze een aantal dagen goed worden gehouden. Wikkel witte asperges in een vochtige doek. Op deze manier drogen ze niet uit.
 • De groene en paarse kunnen het beste worden bewaard een geopende plastic zak.
 • Invriezen is ook een mogelijkheid. Om dit te doen, moeten ze eerst worden geschild. Daarna verpakken in diepvrieszakken. Op deze manier zijn de ze vier tot zes maanden houdbaar. Voor het bereiden van asperges uit de diepvries, niet ontdooien, maar direct de pan in met (ruim) water.

Aspergesoep maken

 • Voorbereiden Bewaar de schillen en de afgesneden onderkantjes van de asperges voor een heerlijke zelf gemaakte aspergesoep. Zet deze op met ruim water, om een goede asperge bouillon te maken – als basis voor een verse aspergesoep – en laat dit lekker pruttelen op laag vuur voor minimaal een uur.
 • Voor de aspergesoep: Kook de (witte) Hollandse asperges gaar, snijd deze in stukjes en maak een roux van gelijke delen gesmolten boter en bloem. 30 Gram boter en 30 gram bloem zijn voldoende voor 4 personen aspergesoep. Goed blijven roeren, zodat het niet aanbakt. Na ongeveer drie minuutjes het kookvocht beetje bij beetje toevoegen, blijven roeren en daarna wat room en wat peper en zout toevoegen. Als laatste de gekookte asperges erbij en eventueel wat verse groene kruiden. De schillen en de onderkantjes mogen worden weggegooid, deze hebben hun werk gedaan, ofwel hun smaak afgegeven aan het kookvocht.
 • Afronden: Schep de aspergesoep in diepe borden. Geef er eventueel een lekker broodje bij, hard of zacht en een heerlijke zelf gemaakte aspergesoep staat op tafel, als lunch gerecht of als eenvoudig avond eten.

Denise

Ik ben Denise en heb al enkele jaren verschillende maaltijdboxen getest. Regelmatig laat ik een box aan huis bezorgen en deel mijn ervaringen & reviews op maaltijdbox.com. Vooral de kerstboxen en dinerboxen hebben mijn interesse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *