Top 10 lekkerste Pastinaak recepten in je maaltijdbox

Als fervent liefhebber van het koken met seizoensgroenten, en als een no-nonsense kok en voedingsdeskundige die regelmatig maaltijdboxen gebruikt, heb ik een bijzondere waardering ontwikkeld voor een ondergewaardeerde groente: de pastinaak. Laat me je meenemen op een reis door de wereld van de pastinaak, vanuit mijn eigen keuken en ervaring. Want, tegenwoordig bieden heel veel maaltijdboxen zoals Ekomenu en HelloFresh recepten aan met dit bijzondere ingrediënt.

Wat is Pastinaak?

Voor degenen die het misschien niet kennen, dit is een wortelgewas met een zoetige, ietwat nootachtige smaak. Het is een van die traditionele groenten die een comeback heeft gemaakt in de moderne keuken, vooral in de herfst en winter, wanneer het op zijn best is. Maar waar komt pastinaak vandaan? Oorspronkelijk, geloof het of niet, werd pastinaak in de Romeinse tijd over heel Europa verspreid. Vóór de introductie van de aardappel in Europa, was het een veelgebruikte bron van zetmeel. Ik hou ervan om te denken aan de geschiedenis achter wat ik kook; het voegt een extra laag toe aan het bereidingsproces.

€90,00
Bekijk kortingscode
hellofresh-kortingscode-overzicht

€90,00 HelloFresh vouchercode

Tot €90 voordeel op de eerste 4 boxen + gratis cadeaus
Bekijk code

Hoe kun je pastinaak bereiden?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Roosteren is mijn persoonlijke favoriet; het brengt de natuurlijke zoetheid naar voren. Maar je kunt pastinaken ook koken, stoven, pureren, of zelfs rauw eten in dunne plakjes in een salade. Een veelzijdige groente, als je het mij vraagt. Pastinaak is fantastisch in soepen en stoofschotels, waar het een heerlijke diepte toevoegt. Het is ook geweldig in ovenschotels, gemengd met andere wortelgroenten, of zelfs in taarten en cakes voor een subtiele zoetheid.

Mijn favoriete recepten

Zelf heb ik een aantal favoriete Pastinaak recepten van HelloFresh waar ik je kennis mee wil laten maken. Bijna wekelijks kan je gerechten in je maaltijdbox kiezen met deze groente. Afhankelijk van het recept moet je het koken, bakken, wokken of rouw schillen. Hieronder vind je mijn persoonlijke top 10 maaltijden:

  1. Brandt & Levie worst met pastinaak-wortelstamppot met uienchutney, tomaat en verse kruiden.
  2. Risotto met zalm en pastinaak met basilicumcrème en oude kaas.
  3. Kabeljauw met amandelkorst en pastinaak in roomsaus met champignons en bladpeterselie.
  4. Gehaktpotje met pastinaak en spekjes met spinazie en zelfgemaakte appelmoes.
  5. Noedels met pastinaak in curry-kokossaus met peultjes en kastanjechampignons.
  6. Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot met uienchutney, tomaat en oude kaas.
  7. Kipgyros met kruidige bulgur met pastinaak, vadouvan en frisse labne.
  8. Gekonfijte kippendij met gestoofde prei met pastinaak-aardappelpuree en geroosterde appelmoes.
  9. Vegetarisch broodje visstick met ravigotesaus met frieten van pastinaak en aardappel.
  10. Rollade wellington met pastinaak-aardappelpuree, haricots verts en cranberryjus.

Zijn er verschillende soorten pastinaak?
Er zijn niet specifiek veel verschillende types, zoals bij sommige andere groenten het geval is, maar de smaak kan enigszins variëren afhankelijk van de grootte en de groeiomstandigheden. Kleinere pastinaken zijn vaak iets zoeter.

Is pastinaak gezond?
Absoluut. Het zit vol met vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, foliumzuur en vezels. Het is een geweldige manier om wat variatie in je dieet te brengen en je maaltijden te verrijken met extra voedingsstoffen.

Kun je het bewaren?
Zeker. In de koelkast blijft pastinaak ongeveer een week goed. Zorg ervoor dat je ze in een open zak in de groentelade bewaart om vochtigheid te verminderen. Als je pastinaken hebt die beginnen te verslappen, kun je ze roosteren en vervolgens invriezen. Ze zijn dan nog steeds heerlijk als je ze opnieuw opwarmt.

Michiel

Mijn naam is Michiel en heb een voorliefde voor alles wat met koken te maken heeft. Koken is een van mijn favoriete bezigheden. Sinds ik een maaltijdbox gebruik heb ik veel nieuwe gerechten en smaken leren kennen. Op maaltijdbox.com blog ik daarover en vergelijk ik maaltijdboxen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *